Ingrediencie
- na orechový korpus:
- 100 g mletých vlašských orechov
- 100 g hladkej múky
- 200 g krupicového cukru
- 200 g masla izbovej teploty
- 2 ½ ČL prášku do pečiva Dr. Oetker
- 4 vajcia
- 4 PL silného espressa
- 1 ČL vanilkovej pasty
- na tvarohový krém:
- 500 g tučného mäkkého tvarohu
- 250 g mascarpone
- 200 g smotanového masla
- 50 g práškového cukru
- 1 ČL vanilkovej pasty
- na vianočný brusnicový preliv:
- 100 g sušených brusníc
- 100 g krupicového cukru
- 1 škorica celá
- 1 ČL mletej škorice
- ½ ČL mletého kardamonu
- klinčeky celé
- 1 pomaranč
- 1 jabĺčko
- 200 ml vody
- na „zasnežené“ brusnicové ozdoby :
- 125 g čerstvých brusníc
- 80 g jemného cukru
- 150 ml vody
Kategórie receptov
- Najnovšie recepty
- Bravčové
- Bylinkáreň Mirky Latečkovej
- Cestoviny
- Divina
- Fitshaker
- Hovädzie
- Huby
- Hydina
- Jahňacie
- Korenia
- Králik
- Kvások
- Morské plody
- Ostatné
- Polievky
- Ryby
- Šaláty
- Sladké koláče
- Sladké zákusky
- Slané pečenie
- Smoothies
- Strukoviny
- Teľacie
- Tinkina prírodná lekáreň
- Torty
- Vegánske
- Vegetariánske jedlá
- Vianočné recepty
Partner relácie
Orechová torta s brusnicovým prelivom a tvarohovým krémom
Ako prvé pripravíme brusnice na ozdobu a brusnicový preliv. Na ozdoby si v strednom hrnci necháme rozpustiť vodu s cukrom. Keď sa cukor úplne rozpustí vo vode, odstavíme hrniec zo sporáka, prisypeme čerstvé brusnice, premiešame a necháme úplne vychladnúť. Následne hrniec prikryjeme fóliou a odložíme do chladničky.
Na základ pre brusnicový preliv zalejeme brusnice vriacou vodou a necháme ich napučať. Ďalej skaramelizujeme cukor s koreninami, pridáme brusnice, jabĺčko nakrájané na kocky, kôru a šťavu z pomaranča. Povaríme 5-10 minút do zhustnutia a necháme vychladnúť.
Na orechový korpus v mixéri vyšľaháme cukor s maslom a vanilkovou pastou dobleda. Neskôr po jednom pridávame vajíčka. V oddelenej miske zmiešame všetky suché ingrediencie a na záver ich po troške, striedavo s kávou, pridávame do vajíčkovo maslovej hmoty. Vymastíme a vystelieme papierom dve formy (20 cm) a pečieme približne 25 minút pri 180 stupňoch Celzia. Po dopečení necháme korpusy 15 minút odstáť, vyberieme z foriem a necháme vychladnúť.
Na krém v mixéri vyšľaháme všetky ingrediencie a dosladíme podľa chuti.
Vychladnuté korpusy prerežeme na polovice pozdĺžne, potierame prelivom, krémom a vrstvíme. Na záver obtiahneme krémom a necháme zachladiť.
Brusnice namočené a vychladené v cukrovom sirupe zlejeme a preložíme na papier na pečenie, posypeme cukrom a obalíme. Vychladnutú tortu dozdobíme obalenými brusnicami a môžeme podávať.
Šéfkuchár: Ren Hečková | Recept z epizódy: 16. 12. 2017
Ingrediencie
- na orechový korpus:
- 100 g mletých vlašských orechov
- 100 g hladkej múky
- 200 g krupicového cukru
- 200 g masla izbovej teploty
- 2 ½ ČL prášku do pečiva Dr. Oetker
- 4 vajcia
- 4 PL silného espressa
- 1 ČL vanilkovej pasty
- na tvarohový krém:
- 500 g tučného mäkkého tvarohu
- 250 g mascarpone
- 200 g smotanového masla
- 50 g práškového cukru
- 1 ČL vanilkovej pasty
- na vianočný brusnicový preliv:
- 100 g sušených brusníc
- 100 g krupicového cukru
- 1 škorica celá
- 1 ČL mletej škorice
- ½ ČL mletého kardamonu
- klinčeky celé
- 1 pomaranč
- 1 jabĺčko
- 200 ml vody
- na „zasnežené“ brusnicové ozdoby :
- 125 g čerstvých brusníc
- 80 g jemného cukru
- 150 ml vody
Sledujte nás aj na
Facebooku a Instagrame