Ingrediencie
- na cesto:
- 250 g hladkej múky,
- 1 prášok do pečiva,
- 4 vajcia,
- 240 g práškového cukru,
- 150 ml oleja,
- 100 ml vriacej vody,
- 2 PL kakaa,
- na plnku:
- 1 l mlieka,
- 150 g Gustin (Dr. Oetker),
- 1 vanilkový lusk,
- 750 g masla,
- 400 g práškového cukru,
- 300 – 350 g jahôd (kompót),
- 100 g bielej čokolády,
- 100 g tmavej čokolády,
- na zdobenie:
- 1kg K2 poťahovacej hmoty,
- marcipán,
- Gumpasta,
- Palmarin,
- potravinárske farby,
- modelovacie pomôcky
Kategórie receptov
- Najnovšie recepty
- Bravčové
- Bylinkáreň Mirky Latečkovej
- Cestoviny
- Divina
- Fitshaker
- Hovädzie
- Huby
- Hydina
- Jahňacie
- Korenia
- Králik
- Kvások
- Morské plody
- Ostatné
- Polievky
- Ryby
- Šaláty
- Sladké koláče
- Sladké zákusky
- Slané pečenie
- Smoothies
- Strukoviny
- Teľacie
- Tinkina prírodná lekáreň
- Torty
- Vegánske
- Vegetariánske jedlá
- Vianočné recepty
Partner relácie
Mramorová torta Ferdo Mravec
Bielky vyšľaháme s polovicou cukru na pevný sneh. V inej mise ušľaháme žĺtky s druhou polovicou cukru, postupne primiešavame olej, múku zmiešanú s práškom do pečiva a vodu. Nakoniec zľahka vmiešame sneh. Cesto rozdelíme na dve časti v pomere 1:2. Do menšej časti vmiešame kakao. Do stredu tortovej formy dáme 1 PL kakaovej zmesi, do jej stredu 2 PL svetlej zmesi, do jej stredu opäť 1 PL kakaovej, potom 2 PL svetlej. Pokračujeme, pokiaľ nenadávkujeme do formy obe zmesi. Cesto sa pri pečení rozleje a zarovná samo, čím v reze vznikne mramorový efekt. Pečieme asi 40 min pri teplote 180 stupňov. Z mlieka, 200 g cukru, vanilky a Gustinu uvaríme hustý puding a necháme ho vychladnúť. Maslo zohrejeme na izbovú teplotu a vyšľaháme so zvyškom cukru. Keď budú mať obe zmesi rovnakú teplotu, postupne zašľaháme maslovú zmes do pudingu. Jednu polievkovú lyžicu plnky si odložíme na prilepovanie ozdôb a do zvyšku vmiešame postrúhanú čokoládu. Oddelíme asi 1/3 a do väčšej časti primiešame nakrájané jahody.
Korpus torty po vychladnutí rozrežeme na tri časti a naplníme jahodovým krémom. Dáme ho stuhnúť do chladničky, potom celú tortu natrieme časťou krému, do ktorej sme nedali jahody a opäť necháme stuhnúť. Medzitým si zafarbíme poťahovaciu hmotu dvoma odtieňmi zelenej a hnedou. Urobíme z nich dlhé valčeky, ktoré spolu prepletieme, zmotáme a vyvaľkáme na hrúbku 4 mm Aby sa nám hmota nelepila na podložku, podsýpame ju Gustinom. Navinieme na valček, prenesieme a rozprestrieme na tortu. Prebytočné časti odrežeme. Marcipán a Gumpastu zafarbíme na potrebné odtiene, modelujeme z nich ozdoby podľa fantázie a ukladáme ich na tortu. Na tie, ktoré treba prilepiť, použijeme odloženú plnku.
Šéfkuchár: Pavlínka Baloghová | Recept z epizódy: 03. 06. 2012
Ingrediencie
- na cesto:
- 250 g hladkej múky,
- 1 prášok do pečiva,
- 4 vajcia,
- 240 g práškového cukru,
- 150 ml oleja,
- 100 ml vriacej vody,
- 2 PL kakaa,
- na plnku:
- 1 l mlieka,
- 150 g Gustin (Dr. Oetker),
- 1 vanilkový lusk,
- 750 g masla,
- 400 g práškového cukru,
- 300 – 350 g jahôd (kompót),
- 100 g bielej čokolády,
- 100 g tmavej čokolády,
- na zdobenie:
- 1kg K2 poťahovacej hmoty,
- marcipán,
- Gumpasta,
- Palmarin,
- potravinárske farby,
- modelovacie pomôcky
Sledujte nás aj na
Facebooku a Instagrame