Mramorová torta Ferdo Mravec - Tajomstvo mojej kuchyne

Mramorová torta Ferdo Mravec

Maspoma

Bielky vyšľaháme s polovicou cukru na pevný sneh. V inej mise ušľaháme žĺtky s druhou polovicou cukru, postupne primiešavame olej, múku zmiešanú s práškom do pečiva a vodu. Nakoniec zľahka vmiešame sneh. Cesto rozdelíme na dve časti v pomere 1:2. Do menšej časti vmiešame kakao. Do stredu tortovej formy dáme 1 PL kakaovej zmesi, do jej stredu 2 PL svetlej zmesi, do jej stredu opäť 1 PL kakaovej, potom 2 PL svetlej. Pokračujeme, pokiaľ nenadávkujeme do formy obe zmesi. Cesto sa pri pečení rozleje a zarovná samo, čím v reze vznikne mramorový efekt. Pečieme asi 40 min pri teplote 180 stupňov. Z mlieka, 200 g cukru, vanilky a Gustinu uvaríme hustý puding a necháme ho vychladnúť. Maslo zohrejeme na izbovú teplotu a vyšľaháme so zvyškom cukru. Keď budú mať obe zmesi rovnakú teplotu, postupne zašľaháme maslovú zmes do pudingu. Jednu polievkovú lyžicu plnky si odložíme na prilepovanie ozdôb a do zvyšku vmiešame postrúhanú čokoládu. Oddelíme asi 1/3 a do väčšej časti primiešame nakrájané jahody.

Korpus torty po vychladnutí rozrežeme na tri časti a naplníme jahodovým krémom. Dáme ho stuhnúť do chladničky, potom celú tortu natrieme časťou krému, do ktorej sme nedali jahody a opäť necháme stuhnúť. Medzitým si zafarbíme poťahovaciu hmotu dvoma odtieňmi zelenej a hnedou. Urobíme z nich dlhé valčeky, ktoré spolu prepletieme, zmotáme a vyvaľkáme na hrúbku 4 mm Aby sa nám hmota nelepila na podložku, podsýpame ju Gustinom. Navinieme na valček, prenesieme a rozprestrieme na tortu. Prebytočné časti odrežeme. Marcipán a Gumpastu zafarbíme na potrebné odtiene, modelujeme z nich ozdoby podľa fantázie a ukladáme ich na tortu. Na tie, ktoré treba prilepiť, použijeme odloženú plnku.

Maspoma

Šéfkuchár: Pavlínka Baloghová | Recept z epizódy: 03. 06. 2012

Ďakujeme všetkým našim partnerom relácie

Pridajte komentár k receptu