Ingrediencie
- ½ póru
- 2 mrkvy
- 1 petržlen
- 1/3 zeleru
- 1 čierna reďkovka
- ½ karfiolu
- 1 cvikla
- rasca
- bobkový list
- soľ
- na 650 g zeleniny približne 12 g soli
Kategórie receptov
- Najnovšie recepty
- Bravčové
- Bylinkáreň Mirky Latečkovej
- Cestoviny
- Divina
- Fitshaker
- Hovädzie
- Huby
- Hydina
- Jahňacie
- Korenia
- Králik
- Kvások
- Morské plody
- Ostatné
- Polievky
- Ryby
- Šaláty
- Sladké koláče
- Sladké zákusky
- Slané pečenie
- Smoothies
- Strukoviny
- Teľacie
- Tinkina prírodná lekáreň
- Torty
- Vegánske
- Vegetariánske jedlá
- Vianočné recepty
Partner relácie
Nakladaná kvasená zelenina
Postup: Zeleninu nakrájame alebo nastrúhame. Čím hrubšie, tým dlhšie kvasí. Použijeme asi 2% soli z objemu zeleniny. Natlačíme ju do kameninovej alebo porcelánovej nádoby a zaťažíme. Medzi zeleninou a závažím nesmie zostať vzduch. Po chvíli zelenina pustí šťavu. Pri suchších druhoch (Hokkaido, kaleráb) pridáme asi 10 % objemu vody. Zelenina musí byť celý čas pod hladinou tekutiny asi tak 2 cm, inak sa prístupom vzduchu pokazí. Ak je veľmi teplo a šťava sa odparuje, dolejeme vodu. Necháme stáť pri izbovej teplote 5-7 dní a pravidelne kontrolujeme. Počas kvasenia vzniká pena, ktorá sa po vykvasení stratí. Správne vykvasená zelenina zostáva chrumkavá. Hotovú zeleninu preložíme do 7 dcl pohárov a dáme do chladničky. Zelenina musí byť stále pod hladinou šťavy. V chladničke vydrží aj niekoľko mesiacov. Konzumujeme pravidelne v malých dávkach samostatne, alebo primiešané do šalátov.
Šéfkuchár: Tinka Karmažín | Recept z epizódy: 13. 03. 2017
Ingrediencie
- ½ póru
- 2 mrkvy
- 1 petržlen
- 1/3 zeleru
- 1 čierna reďkovka
- ½ karfiolu
- 1 cvikla
- rasca
- bobkový list
- soľ
- na 650 g zeleniny približne 12 g soli
Sledujte nás aj na
Facebooku a Instagrame