Ingrediencie
- na cesto:
- 600 g múky,
- 300 g masla,
- soľ,
- 1 vajce,
- 8-12 PL vody
- na plnku:
- 200 g šunky,
- 500 g mletého bravčového stehna,
- 5 PL smotany,
- 1 vajce,
- 100 g šampiňónov,
- ½ cibule,
- olej,
- 50 g pistácií,
- 200 g nakrájanej slaniny,
- čerstvý tymian,
- majoránka,
- petržlen,
- 1 KL „rýchlosoli“,
- 100 ml bieleho vína,
- 3 plátky želatíny,
- 250 ml vína
Kategórie receptov
- Najnovšie recepty
- Bravčové
- Bylinkáreň Mirky Latečkovej
- Cestoviny
- Divina
- Fitshaker
- Hovädzie
- Huby
- Hydina
- Jahňacie
- Korenia
- Králik
- Kvások
- Morské plody
- Ostatné
- Polievky
- Ryby
- Šaláty
- Sladké koláče
- Sladké zákusky
- Slané pečenie
- Smoothies
- Strukoviny
- Teľacie
- Tinkina prírodná lekáreň
- Torty
- Vegánske
- Vegetariánske jedlá
- Vianočné recepty
Partner relácie
Vinohradnícky koláč
Zo surovín na cesto vypracujeme vláčne cesto, zabalíme ho do potravinárskej fólie a necháme asi 1 hodinu postáť v chlade. Asi 300 g mäsa nakrájame na kocky, pridáme šunku na kocky. Šampiňóny očistíme a krátko orestujeme na oleji spolu s cibuľou. Zvyšok mäsa pomelieme spolu so sladkou smotanou a pridáme kocky ľadu, aby sa mäso nezrazilo. Všetko zmiešame, pridáme aj pistácie, čerstvé bylinky, osolíme rýchlosoľou a okoreníme. Cesto rozdelíme na polovice, jednu vyvaľkáme do kruhu, vyložíme plátkami slaniny, natrieme mäsovú plnku a prečnievajúcou slaninou prikryjeme. Žĺtok zmiešame s 2 PL sladkej smotany a natrieme okraje cesta.
Druhú polovicu cesta vyvaľkáme a prikryjeme koláč, kraje vidličkou zatlačíme a vyhrnieme. Zvyškami cesta môžeme koláč ozdobiť podľa vlastnej fantázie. V strede koláča urobíme dierku, do ktorej vložíme kornútok z alobalu. Celý koláč potrieme zmesou smotany a vajec. Pečieme v rúre pri 200 stupňoch asi 10 minút, potom dopekáme pri 160 stupňoch asi 40 minút. Necháme poriadne vychladnúť.
Želatínu rozpustíme vo víne a postupne ju vlievame do otvoru po kornútku do upečeného koláča a necháme stuhnúť v chlade.
Šéfkuchár: Kamila a Pavel | Recept z epizódy: 08. 04. 2012
Ingrediencie
- na cesto:
- 600 g múky,
- 300 g masla,
- soľ,
- 1 vajce,
- 8-12 PL vody
- na plnku:
- 200 g šunky,
- 500 g mletého bravčového stehna,
- 5 PL smotany,
- 1 vajce,
- 100 g šampiňónov,
- ½ cibule,
- olej,
- 50 g pistácií,
- 200 g nakrájanej slaniny,
- čerstvý tymian,
- majoránka,
- petržlen,
- 1 KL „rýchlosoli“,
- 100 ml bieleho vína,
- 3 plátky želatíny,
- 250 ml vína
Sledujte nás aj na
Facebooku a Instagrame