Ingrediencie
- na demikát:
- 1 biela cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 6 zemiakov
- 3 PL ovsených vločiek
- 125 g letnej bryndze
- 125 g údenej bryndze
- zelerová vňať
- petržlenová vňať
- mletá červená paprika
- mletá červená paprika údená
- kurkuma
- rasca
- muškátový oriešok
- soľ
- citrón
- med
- maslo
- olivový olej
- +
- cesnakové krutóny, alebo osmažená slaninka
- na placky:
- 230 g špaldovej hladkej múky alebo kombinácia s celozrnnou
- 250 g bieleho jogurtu alebo acidka
- 1/2 ČL bezfosfátového prášku do pečiva
- soľ
- rasca
- + na dochutenie
- ľanové a sezamové semiačka
- čerstvé bylinky
- tvrdý syr na strúhanie
- trocha masla
Kategórie receptov
- Najnovšie recepty
- Bravčové
- Bylinkáreň Mirky Latečkovej
- Cestoviny
- Divina
- Fitshaker
- Hovädzie
- Huby
- Hydina
- Jahňacie
- Korenia
- Králik
- Kvások
- Morské plody
- Ostatné
- Polievky
- Ryby
- Šaláty
- Sladké koláče
- Sladké zákusky
- Slané pečenie
- Smoothies
- Strukoviny
- Teľacie
- Tinkina prírodná lekáreň
- Torty
- Vegánske
- Vegetariánske jedlá
- Vianočné recepty
Partner relácie
Liptovský demikát a bleskové chlebové placky
Do hrnca dáme maslo a olivový olej. Cibuľku nakrájame nadrobno a osmažíme dosklovita (asi 2 minúty). Pridáme pretlačený cesnak, mletú červenú papriku, mletú červenú papriku údenú a premiešame. Zemiaky ošúpeme a nakrájame na menšie kocky. Vložíme do polievky, prisypeme ovsené vločky, vhodíme zelerovú vňať, dolejeme vodou asi centimeter nad hladinu a uvaríme domäkka asi 15 minút. Zelerovú vňať vyberieme, pridáme bryndzu, vhodíme nasekanú petržlenovú vňať, nastrúhame trochu muškátového oriešku a rozmixujeme ponorným mixérom dohladka. Dochutíme šťavou z polovice citróna, lyžičkou medu, kurkumou, rascou, dosolíme podľa potreby, dolejeme prípadne vodou a môžeme podávať s osmaženou slaninkou, alebo cesnakovými krutónmi.
Na placky dáme všetky ingrediencie do misky a vypracujeme nelepivé cesto. Ak sa lepí, prisypeme ešte 10 gramov múky. Bochník prerežeme na 6 rovnakých kúskov. Rozvaľkáme, naplníme strúhaným syrom a vytvarujeme batôžky, ktoré znova rozvaľkáme na placky (ani tenké ani hrubé). Do niektorých placiek môžeme namiesto syra pridať semienka napr. sezamové alebo ľanové, prípadne bylinky. Opekáme na suchej panvici na strednom až mierne zvýšenom ohni. Hotové placky potrieme maslom.
Šéfkuchár: Tinka Karmažín | Recept z epizódy: 26. 05. 2019
Ingrediencie
- na demikát:
- 1 biela cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 6 zemiakov
- 3 PL ovsených vločiek
- 125 g letnej bryndze
- 125 g údenej bryndze
- zelerová vňať
- petržlenová vňať
- mletá červená paprika
- mletá červená paprika údená
- kurkuma
- rasca
- muškátový oriešok
- soľ
- citrón
- med
- maslo
- olivový olej
- +
- cesnakové krutóny, alebo osmažená slaninka
- na placky:
- 230 g špaldovej hladkej múky alebo kombinácia s celozrnnou
- 250 g bieleho jogurtu alebo acidka
- 1/2 ČL bezfosfátového prášku do pečiva
- soľ
- rasca
- + na dochutenie
- ľanové a sezamové semiačka
- čerstvé bylinky
- tvrdý syr na strúhanie
- trocha masla
Sledujte nás aj na
Facebooku a Instagrame