Liptovský demikát a bleskové chlebové placky - Tajomstvo mojej kuchyne

Liptovský demikát a bleskové chlebové placky

Maspoma

Do hrnca dáme maslo a olivový olej. Cibuľku  nakrájame nadrobno a osmažíme dosklovita (asi 2 minúty).  Pridáme pretlačený cesnak, mletú červenú papriku, mletú červenú papriku údenú a premiešame. Zemiaky ošúpeme a nakrájame na menšie kocky. Vložíme do polievky, prisypeme ovsené vločky, vhodíme zelerovú vňať, dolejeme vodou asi centimeter nad hladinu a uvaríme domäkka asi 15 minút. Zelerovú vňať vyberieme, pridáme bryndzu, vhodíme nasekanú petržlenovú vňať,  nastrúhame trochu muškátového oriešku a rozmixujeme ponorným mixérom dohladka. Dochutíme šťavou z polovice citróna, lyžičkou medu, kurkumou, rascou, dosolíme podľa potreby, dolejeme prípadne vodou a môžeme podávať s osmaženou slaninkou, alebo cesnakovými krutónmi.

Na placky  dáme všetky ingrediencie do misky a vypracujeme nelepivé cesto. Ak sa lepí,  prisypeme ešte 10 gramov múky. Bochník  prerežeme na 6 rovnakých kúskov. Rozvaľkáme, naplníme strúhaným syrom a vytvarujeme batôžky, ktoré znova rozvaľkáme na placky (ani tenké ani hrubé). Do niektorých placiek môžeme namiesto syra pridať semienka napr. sezamové alebo ľanové, prípadne bylinky. Opekáme na suchej panvici na strednom až mierne zvýšenom ohni. Hotové placky potrieme maslom.

Maspoma

Šéfkuchár: Tinka Karmažín | Recept z epizódy: 26. 05. 2019

Ďakujeme všetkým našim partnerom relácie

Pridajte komentár k receptu