Ingrediencie
- na rožky ( 25-30 rožkov):
- 1 kg hladkej múky
- 300 g bravčovej masť
- 40 g droždia
- 700 ml vlažného mlieka
- trocha kryštálového cukru na kvások
- 1-2 vajíčka
- celá rasca na posypanie (alebo sezamové semienka)
- soľ
- olej
- mleté oškvarky na plnku
- na Poprávkovú polievku:
- 300 g zemiakov
- 3 strúčiky cesnaku
- trocha bravčovej masti
- soľ
- čierne korenie
- majoránka
- mletá červená paprika
Kategórie receptov
- Najnovšie recepty
- Bravčové
- Bylinkáreň Mirky Latečkovej
- Cestoviny
- Divina
- Fitshaker
- Hovädzie
- Huby
- Hydina
- Jahňacie
- Korenia
- Králik
- Kvások
- Morské plody
- Ostatné
- Polievky
- Ryby
- Šaláty
- Sladké koláče
- Sladké zákusky
- Slané pečenie
- Smoothies
- Strukoviny
- Teľacie
- Tinkina prírodná lekáreň
- Torty
- Vegánske
- Vegetariánske jedlá
- Vianočné recepty
Partner relácie
Domáce rožky a Poprávková polievka (po opici)
Na rožky urobíme kvások z časti mlieka, cukru a droždia. Múku najmenej raz preosejeme cez sito kvôli prevzdušneniu. Masť roztopíme a dávame pozor, aby nebola príliš teplá. Do misky si nasypeme skoro všetku múku, pridáme soľ, kvások, bielky z vajíčok a postupne zapracovávame mlieko a masť. Cesto poriadne vymiesime, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť. Potom cesto premiesime aspoň dvakrát. Konzistencia má byť menej tuhá, pružná a hlavne mastná. Dosku na valcovanie aj valček potrieme jedlým olejom. Vykysnuté cesto dáme na mastnú dosku a ručne ešte poriadne vymiesime. Ak je cesto lepkavé, pridáme múku, ak je málo mastné, pridáme masť, prípadne olej. Cesto vrátime do misky, odkrajujeme kúsky, vyformujeme guľky s priemerom 5 cm a každú guľku vyvalcujeme do tvaru trojuholníka s výškou asi 18 cm. Tento trojuholník zrolujeme od vrcholu k základni a tak docielime, že cesto bude mať tvar rožka. Pred zrolovaním môžeme cesto (trojuholník) natrieť olejom alebo masťou s pomletými oškvarkami. Hotový rožok položíme na vymastený plech. Rožky nepomúčime, lebo cesto je dostatočne mastné a nelepí sa. Rožky uložíme na suchý nevymastený plech, prikryjeme utierkami, aby nevychladli a vykysli. Na záver ich potrieme rozšľahanými žĺtkami, vrch posypeme celou rascou alebo sezamovými semienkami, popritláčame, znovu prikryjeme utierkou a ešte necháme kysnúť. Pečieme pomaly pri teplote asi 180 stupňov a kontrolujeme.
Na polievku ošúpeme zemiaky, pokrájame ich na malé kocky a uvaríme v jednom litri slanej vody. Po uvarení by mali byť skoro rozvarené a mäkké. Zemiaky vo vode popučíme a rozhabarkujeme. Cesnak ošúpeme, roztlačíme, nie veľmi dôkladne, aby v polievke plávali aj jeho kúsky. Na doštičku alebo mištičku dáme za malú lyžičku masti a pridáme do nej rozotrený cesnak, mleté čierne korenie (aj viac), kvalitnú červenú papriku a rozmrvenú majoránku (tiež viac). Túto zmes poriadne premiešame, aby sa spojila. Polievku podávame tak, že z cesnakovej zmesi dáme na okraj taniera príslušnú dávku a prelejeme horúcou polievkou. Zamiešame a prípadne podľa chuti pridáme cesnakovej zmesi.
Šéfkuchár: Vladimír Schwandtner | Recept z epizódy: 12. 11. 2017
Ingrediencie
- na rožky ( 25-30 rožkov):
- 1 kg hladkej múky
- 300 g bravčovej masť
- 40 g droždia
- 700 ml vlažného mlieka
- trocha kryštálového cukru na kvások
- 1-2 vajíčka
- celá rasca na posypanie (alebo sezamové semienka)
- soľ
- olej
- mleté oškvarky na plnku
- na Poprávkovú polievku:
- 300 g zemiakov
- 3 strúčiky cesnaku
- trocha bravčovej masti
- soľ
- čierne korenie
- majoránka
- mletá červená paprika
Sledujte nás aj na
Facebooku a Instagrame