Domáce rožky a Poprávková polievka (po opici) - Tajomstvo mojej kuchyne

Domáce rožky a Poprávková polievka (po opici)

Maspoma

Na rožky  urobíme kvások z časti mlieka, cukru a droždia. Múku najmenej raz preosejeme cez sito kvôli prevzdušneniu. Masť roztopíme a dávame pozor, aby nebola príliš teplá. Do misky si nasypeme skoro všetku múku, pridáme soľ, kvások, bielky z vajíčok a postupne zapracovávame mlieko a masť. Cesto poriadne vymiesime, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť. Potom cesto premiesime aspoň dvakrát. Konzistencia má byť menej tuhá, pružná a hlavne mastná. Dosku na valcovanie aj valček potrieme jedlým olejom. Vykysnuté cesto dáme na mastnú dosku a ručne ešte poriadne vymiesime. Ak je cesto lepkavé, pridáme múku, ak je málo mastné, pridáme masť, prípadne olej. Cesto vrátime do misky, odkrajujeme kúsky, vyformujeme  guľky s priemerom  5 cm a každú guľku vyvalcujeme do tvaru trojuholníka s výškou asi 18 cm. Tento trojuholník zrolujeme od vrcholu k základni a tak docielime, že cesto bude mať tvar rožka. Pred zrolovaním môžeme cesto (trojuholník) natrieť olejom alebo masťou s pomletými oškvarkami. Hotový rožok položíme na vymastený plech. Rožky nepomúčime, lebo cesto je dostatočne mastné a nelepí sa. Rožky uložíme na suchý nevymastený plech, prikryjeme utierkami, aby  nevychladli a vykysli. Na záver ich potrieme rozšľahanými žĺtkami, vrch posypeme celou rascou alebo sezamovými semienkami, popritláčame, znovu prikryjeme utierkou a ešte necháme kysnúť. Pečieme pomaly pri teplote asi 180 stupňov a kontrolujeme.

Na polievku ošúpeme zemiaky, pokrájame ich na malé kocky a uvaríme v jednom litri slanej vody. Po uvarení by mali byť  skoro rozvarené a mäkké. Zemiaky vo vode popučíme a rozhabarkujeme. Cesnak ošúpeme, roztlačíme, nie veľmi dôkladne, aby v polievke plávali aj jeho kúsky. Na doštičku alebo mištičku dáme za malú lyžičku masti a pridáme do nej rozotrený cesnak, mleté čierne korenie (aj viac), kvalitnú červenú papriku a rozmrvenú majoránku (tiež viac). Túto zmes poriadne premiešame, aby sa spojila. Polievku podávame tak, že z cesnakovej zmesi  dáme na okraj taniera príslušnú dávku a prelejeme horúcou polievkou. Zamiešame a prípadne podľa chuti pridáme cesnakovej zmesi.

Maspoma

Šéfkuchár: Vladimír Schwandtner | Recept z epizódy: 12. 11. 2017

Ďakujeme všetkým našim partnerom relácie

Pridajte komentár k receptu