Ingrediencie
- na cesto:
- 30 g droždia
- 50 ml mlieka + 1 ČL cukru
- 500 g polohrubej múky
- 120 ml šľahačky
- 120 ml pochúťkovej smotany
- 60 g kryštálového cukru
- 1 žĺtok
- 1 vanilkový cukor
- 125 g masla
- štipka soli
- na makovú plnku :
- 250 g zomletého maku
- 1 PL cukru
- vanilkový cukor
- 2 PL masla
- citrónová kôra
- na orechovú plnku:
- 250 g zomletých orechov
- 1 PL cukru
- vanilkový cukor
- 2 PL masla
- 2 PL rumu
- +
- slivkový lekvár
- 1 vajíčko na potretie
Kategórie receptov
- Najnovšie recepty
- Bravčové
- Bylinkáreň Mirky Latečkovej
- Cestoviny
- Divina
- Fitshaker
- Hovädzie
- Huby
- Hydina
- Jahňacie
- Korenia
- Králik
- Kvások
- Morské plody
- Ostatné
- Polievky
- Ryby
- Šaláty
- Sladké koláče
- Sladké zákusky
- Slané pečenie
- Smoothies
- Strukoviny
- Teľacie
- Tinkina prírodná lekáreň
- Torty
- Vegánske
- Vegetariánske jedlá
- Vianočné recepty
Partner relácie
Slávnostné malé koláčiky
Zmiešaním teplého mlieka, droždia a 1 ČL kryštálového cukru pripravíme kvások. Necháme vykysnúť na teplom mieste. Do múky pridáme žĺtok, vanilkový cukor, kryštálový cukor , mäkké maslo a štipku soli. Šľahačku zmiešame s pochúťkovou smotanou (necháme cez noc odstáť, aby sadla) a postupne ju prilievame do cesta. Na záver pridáme kvások a vypracujeme cesto, ktoré necháme pol hodiny vykysnúť.
Pripravíme makovú plnku. Necháme zovrieť vodu s cukrom a zalejeme ňou zomletý mak. Pridáme vanilkový cukor, maslo, citrónovú kôru. Zmes by mala byť hustá, aby sa z nej dali robiť šúľky.
Orechovú plnku pripravíme obdobne, len vriacou vodou zalejeme zomleté orechy a namiesto citrónovej kôry pridáme rum.
Vykysnuté cesto vyvaľkáme a formičkou vykrojíme kolieska. Naplníme makovou, orechovou plnkou , prípadne slivkovým lekvárom. Cesto zatočíme do tvaru rožkov. Poukladáme na plech a necháme ešte pol hodinu vykysnúť. Pred pečením dvakrát potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme v rúre vyhriatej na 190-200 stupňov Celzia približne 20 minút. Po upečení potrieme vodou s cukrom , aby sa nám rožteky krásne leskli.
Šéfkuchár: Vlasta Bartošová | Recept z epizódy: 10. 02. 2018
Ingrediencie
- na cesto:
- 30 g droždia
- 50 ml mlieka + 1 ČL cukru
- 500 g polohrubej múky
- 120 ml šľahačky
- 120 ml pochúťkovej smotany
- 60 g kryštálového cukru
- 1 žĺtok
- 1 vanilkový cukor
- 125 g masla
- štipka soli
- na makovú plnku :
- 250 g zomletého maku
- 1 PL cukru
- vanilkový cukor
- 2 PL masla
- citrónová kôra
- na orechovú plnku:
- 250 g zomletých orechov
- 1 PL cukru
- vanilkový cukor
- 2 PL masla
- 2 PL rumu
- +
- slivkový lekvár
- 1 vajíčko na potretie
Sledujte nás aj na
Facebooku a Instagrame