Slávnostné malé koláčiky - Tajomstvo mojej kuchyne

Slávnostné malé koláčiky

Maspoma

Zmiešaním teplého mlieka, droždia  a 1 ČL kryštálového cukru pripravíme kvások. Necháme vykysnúť na teplom mieste. Do múky pridáme žĺtok, vanilkový cukor, kryštálový cukor , mäkké maslo a štipku soli. Šľahačku zmiešame s pochúťkovou smotanou (necháme cez noc odstáť, aby sadla) a postupne ju prilievame do cesta. Na záver pridáme kvások a vypracujeme cesto, ktoré necháme pol hodiny vykysnúť.

Pripravíme makovú plnku. Necháme zovrieť vodu s cukrom a zalejeme ňou zomletý mak. Pridáme vanilkový cukor, maslo, citrónovú kôru. Zmes by mala byť hustá, aby sa z nej dali robiť šúľky.

Orechovú plnku pripravíme obdobne, len vriacou vodou zalejeme zomleté orechy a namiesto citrónovej kôry pridáme rum.

Vykysnuté cesto vyvaľkáme a formičkou vykrojíme kolieska. Naplníme makovou, orechovou plnkou , prípadne slivkovým lekvárom. Cesto zatočíme do tvaru rožkov. Poukladáme na plech a necháme ešte pol hodinu vykysnúť. Pred pečením dvakrát potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme v rúre vyhriatej na 190-200 stupňov Celzia približne 20 minút. Po upečení potrieme vodou s cukrom , aby sa nám rožteky krásne leskli.

Maspoma

Šéfkuchár: Vlasta Bartošová | Recept z epizódy: 10. 02. 2018

Ďakujeme všetkým našim partnerom relácie

Pridajte komentár k receptu