Ingrediencie
- na cesto:
- 70 g masla
- 70 g trstinového práškového cukru
- 6 žĺtkov
- 1 KL soli
- kôra + šťava z pomaranča
- rum
- 600 g hladkej špaldovej múky
- na kvások:
- 50 g droždia
- 250 ml mlieka
- 1 PL kryštálového cukru
- na jahodovú penu:
- 500 g jahôd
- trstinový cukor
- 4 bielky
- ružová voda
- štipka soli
- na slaný karamel:
- trstinový cukor
- smotana na šľahanie
- soľ
- +
- kokosový olej na vyprážanie
- práškový trstinový cukor na posypanie
Kategórie receptov
- Najnovšie recepty
- Bravčové
- Bylinkáreň Mirky Latečkovej
- Cestoviny
- Divina
- Fitshaker
- Hovädzie
- Huby
- Hydina
- Jahňacie
- Korenia
- Králik
- Kvások
- Morské plody
- Ostatné
- Polievky
- Ryby
- Šaláty
- Sladké koláče
- Sladké zákusky
- Slané pečenie
- Smoothies
- Strukoviny
- Teľacie
- Tinkina prírodná lekáreň
- Torty
- Vegánske
- Vegetariánske jedlá
- Vianočné recepty
Partner relácie
Šišky s jahodovou penou
Maslo, cukor, kôru, žĺtky, soľ, pomarančovú šťavu a rum dobre vymiešame do penista. Medzitým spravíme kvások tak, že zohrejeme mlieko, aby bolo teplé (nie horúce), pridáme lyžicu cukru, pomrvené droždie, jemne zamiešame a necháme prikryté vykysnúť asi 10-15 minút. Pridáme do mokrej zmesi, zamiešame a nakoniec prisypeme preosiatu múku. Poriadne vypracujeme cesto, opäť prikryjeme utierkou a dáme kysnúť asi na 40 minút na teplé miesto. Vyvaľkáme na hrúbku asi 1 cm a vykrajujeme pomocou pohára alebo okrúhlej vykrajovačky. Vykrojené pampúšiky prikryjeme utierkou a necháme ešte 20 minút podkysnúť z jednej aj z druhej strany. Rozohrejeme kokosový olej a hádžeme doň pampúšiky. Musia mať krásnu zlatistú farbu z oboch strán, vtedy sú hotové.
Jahody dáme do hrnca, zasypeme troškou cukru a prilejeme ružovú vodu. Redukujeme na miernom ohni, kým nezmäknú a nestane sa z nich “omáčka”. Následne ponorným mixérom rozmixujeme a necháme vychladnúť. V kuchynskom robote šľaháme bielky, pridáme soľ a postupne pridávame cukor. Keď je hmota dostatočne pevná, primiešame do nej pomaly jahody. Už len nabrať veľkou lyžicou a dať na šišky.
Na slaný karamel dáme do hrnca trstinový cukor a na strednom ohni zohrievame, kým sa úplne nerozpustí. Primiešame opatrne sladkú smotanu a miešame, kým sa nám karamel krásne nespojí a nevytvorí sa hladká lesklá hmota. Nakoniec dochutíme soľou.
Hotové šišky pocukrujeme a podávame ozdobené slaným karamelom alebo jahodovou penou.
Šéfkuchár: RazijaTrnačevič | Recept z epizódy: 16. 01. 2022
Ingrediencie
- na cesto:
- 70 g masla
- 70 g trstinového práškového cukru
- 6 žĺtkov
- 1 KL soli
- kôra + šťava z pomaranča
- rum
- 600 g hladkej špaldovej múky
- na kvások:
- 50 g droždia
- 250 ml mlieka
- 1 PL kryštálového cukru
- na jahodovú penu:
- 500 g jahôd
- trstinový cukor
- 4 bielky
- ružová voda
- štipka soli
- na slaný karamel:
- trstinový cukor
- smotana na šľahanie
- soľ
- +
- kokosový olej na vyprážanie
- práškový trstinový cukor na posypanie
Sledujte nás aj na
Facebooku a Instagrame