Šišky s jahodovou penou - Tajomstvo mojej kuchyne

Šišky s jahodovou penou

Maspoma

Maslo, cukor, kôru, žĺtky, soľ, pomarančovú šťavu a rum dobre vymiešame do penista. Medzitým spravíme kvások tak, že  zohrejeme mlieko, aby bolo teplé (nie horúce), pridáme lyžicu cukru, pomrvené droždie,  jemne zamiešame a necháme prikryté vykysnúť asi 10-15 minút. Pridáme do mokrej zmesi, zamiešame a nakoniec prisypeme preosiatu múku. Poriadne vypracujeme cesto, opäť  prikryjeme utierkou a dáme kysnúť asi na 40 minút na teplé miesto. Vyvaľkáme na hrúbku asi 1 cm a vykrajujeme  pomocou pohára alebo okrúhlej vykrajovačky. Vykrojené pampúšiky prikryjeme utierkou a necháme ešte 20 minút podkysnúť z jednej aj z druhej strany. Rozohrejeme  kokosový olej a hádžeme doň pampúšiky. Musia mať krásnu zlatistú farbu z oboch strán, vtedy sú hotové.

Jahody  dáme do hrnca, zasypeme troškou cukru a prilejeme ružovú vodu. Redukujeme na miernom ohni, kým nezmäknú a nestane sa z nich “omáčka”. Následne  ponorným mixérom rozmixujeme a necháme vychladnúť. V kuchynskom robote šľaháme bielky, pridáme soľ a postupne pridávame cukor. Keď je hmota dostatočne pevná, primiešame do nej pomaly jahody. Už len nabrať veľkou lyžicou a dať na šišky.

Na slaný karamel dáme do hrnca  trstinový cukor a na strednom ohni zohrievame, kým sa úplne nerozpustí. Primiešame  opatrne  sladkú smotanu  a miešame, kým sa nám karamel krásne nespojí a nevytvorí sa hladká  lesklá hmota. Nakoniec dochutíme soľou.

Hotové šišky pocukrujeme a podávame ozdobené slaným karamelom alebo jahodovou penou.

Maspoma

Šéfkuchár: RazijaTrnačevič | Recept z epizódy: 16. 01. 2022

Ďakujeme všetkým našim partnerom relácie

Pridajte komentár k receptu