Ingrediencie
- na mandľový piškót:
- 4 vajcia
- 70 g mandľových lupienkov
- 140 g špaldovej hladkej múky
- 180 g trstinového cukru
- 100-150 ml amareta
- štipka sódy bikarbóny
- na čokoládový krém:
- 250-300 g kvalitnej čokolády ( minimálne 52%)
- 700 ml smotany na šľahanie
- 100 g smotanovej nátierky Monika
- vaječný likér
Kategórie receptov
- Najnovšie recepty
- Bravčové
- Bylinkáreň Mirky Latečkovej
- Cestoviny
- Divina
- Fitshaker
- Hovädzie
- Huby
- Hydina
- Jahňacie
- Korenia
- Králik
- Kvások
- Morské plody
- Ostatné
- Polievky
- Ryby
- Šaláty
- Sladké koláče
- Sladké zákusky
- Slané pečenie
- Smoothies
- Strukoviny
- Teľacie
- Tinkina prírodná lekáreň
- Torty
- Vegánske
- Vegetariánske jedlá
- Vianočné recepty
Partner relácie
Likérové kupolky
Na piškót oddelíme žĺtky od bielkov, do žĺtkov pridáme cukor a prešľaháme. Medzitým nasucho opražíme jemne rozdrvené mandle, ktoré pridáme do múky zmiešanej so sódou bikarbónou. Z bielkov vyšľaháme sneh. Sypkú zmes pridáme do žĺtkov s cukrom, prilejeme trochu Amaretta a miešame, kým nám nevznikne kompaktná hmota. Nakoniec jemne primiešame sneh z bielkov. Cesto vylejeme na menší plech a pečieme v rúre vyhriatej na asi 180 stupňov Celzia približne 10-15 minút.
Na čokokrém si najskôr spravíme ganache a to tak, že zohrejeme asi 350 ml smotany do horúca, ale nesmie vrieť, odstavíme, pridáme nastrúhanú čokoládu a vymiešame dohladka. Zvyšok smotany (350 ml) trochu vyšľaháme, pridáme mascarpone a zľahka premiešame. Nakoniec čokoládovú zmes spojíme so smotanovou. Časť ganache, asi 1/3, si odložíme na neskôr.
Pripravíme špeciálnu silikónovú formu „kupolky“, do 3/4 nastriekame čokokrém, do ktorého spravíme jamky a dáme zachladiť . Do pripravených jamiek pridáme likér a prikryjeme vykrojeným mandľovým piškótikom (pokvapkaným Amarettom a potretým troškou krému). Uložíme do mrazničky na asi 1 hodinu, aby sa nám kupolky dobre vyberali z formy. Odloženú ganache rozriedime trochou smotany, aby nám vznikla redšia poleva, ktorou nakoniec polejeme hotové kupolky a dozdobíme podľa vlastnej fantázie.
Šéfkuchár: Razija Trnačevič | Recept z epizódy: 05. 03. 2019
Ingrediencie
- na mandľový piškót:
- 4 vajcia
- 70 g mandľových lupienkov
- 140 g špaldovej hladkej múky
- 180 g trstinového cukru
- 100-150 ml amareta
- štipka sódy bikarbóny
- na čokoládový krém:
- 250-300 g kvalitnej čokolády ( minimálne 52%)
- 700 ml smotany na šľahanie
- 100 g smotanovej nátierky Monika
- vaječný likér
Sledujte nás aj na
Facebooku a Instagrame