Ingrediencie
- 200 g horkej čokolády
- 180 g masla
- 200 g kryštálového cukru
- 4 vajcia
- 4 žĺtky
- 180 g polohrubej múky
- maslo na vymazanie formy
- kakao na vysypanie formy
- zmrzlina, creme fraiche, drobné ovocie ako príloha ku koláčiku
Kategórie receptov
- Najnovšie recepty
- Bravčové
- Bylinkáreň Mirky Latečkovej
- Cestoviny
- Divina
- Fitshaker
- Hovädzie
- Huby
- Hydina
- Jahňacie
- Korenia
- Králik
- Kvások
- Morské plody
- Ostatné
- Polievky
- Ryby
- Šaláty
- Sladké koláče
- Sladké zákusky
- Slané pečenie
- Smoothies
- Strukoviny
- Teľacie
- Tinkina prírodná lekáreň
- Torty
- Vegánske
- Vegetariánske jedlá
- Vianočné recepty
Partner relácie
Lávový koláčik
Postup: Maslom vymažeme a kakaom vysypeme keramické formičky alebo plech na muffiny. Odložíme ich do chladničky, aby zatuhli. Čokoládu a maslo roztopíme vo vodnom kúpeli a necháme trochu vychladnúť. Stačí len toľko, aby zmes nebola úplne horúca. Čím kvalitnejšia čokoláda, tým lepšie, dobre je aspoň 70-75%. Vajcia (4 celé vajcia + 4 žĺtky) a cukor vyšľaháme do peny. Bielky, ktoré nespotrebujeme, odkladáme do mrazničky a neskôr využijeme na niečo iné. K žĺtkovej pene postupne primiešame múku a nakoniec aj rozpustenú čokoládu s maslom. Z chladničky vyberieme formičky, resp. plech na muffiny a naplníme ich zmesou. Plníme len asi do 2/3, pri pečení trochu zväčšia objem.
Keď nám zostane trocha cesta navyše, môžeme ho pokojne odložiť do chladničky a upiecť si čerstvý lavacake na ďalší deň.
Čas pečenia je pri tomto recepte dôležitý. Stačí minúta navyše a vnútro už nebude tekuté, ale rôsolovité. Stačí ďalšia minúta a z lávového koláča bude obyčajný muffin. Koláčiky pečieme vo vyhriatej rúre na 180°Celzia, cca 7-9 minút. Čas pečenia je orientačný, treba si to odsledovať. Koláčik vyberieme z rúry vtedy, keď sa nám zdá, že by sa mal ešte malú chvíľku piecť. Na vrchu by mal byť trošku trasľavý. Hotový je zvonka upečený a čokoláda – láva nám z neho krásne, pomaly vytečie.
Lávový koláčik podávame so zmrzlinou alebo creme fraiche a s drobným ovocím.
Šéfkuchár: Kamila Magálová | Recept z epizódy: 22. 04. 2017
Ingrediencie
- 200 g horkej čokolády
- 180 g masla
- 200 g kryštálového cukru
- 4 vajcia
- 4 žĺtky
- 180 g polohrubej múky
- maslo na vymazanie formy
- kakao na vysypanie formy
- zmrzlina, creme fraiche, drobné ovocie ako príloha ku koláčiku
Sledujte nás aj na
Facebooku a Instagrame