Domáce Profiteroles - Tajomstvo mojej kuchyne

Domáce Profiteroles

Maspoma

Do kastrólika dáme vodu a maslo, ktoré rozpustíme. Kastrólik dáme dole zo sporáka, prisypeme naraz všetku múku a miešame. Vrátime na sporák a stále miešame, až kým nám nevznikne kompaktné cesto. Musí sa odlepovať od stien kastrólika a varešky, na dne sa vytvorí biely povlak, trvá to asi 3-5 minút. Cesto preložíme do misy, chvíľku počkáme, aby nebolo úplne horúce a postupne po jednom šľahačom zašľahávame vajcia. Vznikne žlté lesklé cesto, ktorým naplníme zdobiace vrecko.  Na papier na pečenie nastriekame malé loptičky (guličky). Povrch každej uhladíme prstom namočeným vo vode. Pečieme asi 20-25 minút v rúre vyhriatej na 190-200°C, horný aj spodný ohrev, nikdy nie teplovzdušne. Počas pečenia rúru neotvárame. Hotové loptičky majú hnedo-ružovú farbu. Do každej urobíme ihlicou malý vpich (dierku) a necháme asi 15 minút vychladnúť pri otvorených dvierkach.

Na prípravu plnky šľahačkovú smotanu vyšľaháme dotuha s cukrom a vanilkou, naplníme cukrárenské vrecko a plníme vychladnuté loptičky najlepšie priamo pred konzumáciou.

Na polevu  zohrejeme šľahačkovú smotanu, odložíme a pridáme nalámanú čokoládu. Miešame, pokiaľ nevznikne  čokoládová poleva, do ktorej ešte pridáme trocha masla a kokosového oleja, aby bola lesklá. Hotovou polevou oblejeme loptičky.

Maspoma

Šéfkuchár: Tinka Karmažín | Recept z epizódy: 23. 11. 2019

Ďakujeme všetkým našim partnerom relácie

Pridajte komentár k receptu