Ingrediencie
- plech Ø 30 x 20 cm
- na cesto:
- 350 g hladkej múky
- 80 g masla
- 70 g bravčového tuku
- 30 g práškového cukru
- 100 ml mlieka
- 12 g čerstvého droždia
- 1 žĺtok
- trocha soli
- na makovú plnku:
- 250 g mletého maku
- 2 PL strúhanky
- 150 ml vody
- 120 g kryštálového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 3 PL kyslého lekváru
- kôru z polovice citróna
- na orechovú plnku:
- 250 g mletých vlašských orechov
- 150 ml vody
- 120 g kryštálového cukru
- 2 PL strúhanky
- 1 vanilkový cukor
- +
- žĺtky na potieranie
Kategórie receptov
- Najnovšie recepty
- Bravčové
- Bylinkáreň Mirky Latečkovej
- Cestoviny
- Divina
- Fitshaker
- Hovädzie
- Huby
- Hydina
- Jahňacie
- Korenia
- Králik
- Kvások
- Morské plody
- Ostatné
- Polievky
- Ryby
- Šaláty
- Sladké koláče
- Sladké zákusky
- Slané pečenie
- Smoothies
- Strukoviny
- Teľacie
- Tinkina prírodná lekáreň
- Torty
- Vegánske
- Vegetariánske jedlá
- Vianočné recepty
Partner relácie
Bratislavské rožky na plech
Do vlažného mlieka nadrobíme droždie, trocha cukru, rozmiešame a kvások necháme krátko odstáť. Prísady na cesto premiešame, pridáme kvások a vymiesime cesto, ktoré potom zabalíme do fólie, uložíme do chladničky a pripravíme plnku. Vodu s cukrom varíme asi 5 minút na sirup. Potom do sirupového rozvaru nasypeme mletý mak, strúhanku, pridáme lekvár, citrónovú kôru, vanilku, dobre premiešame a necháme vychladnúť. Podobne pripravíme aj orechovú plnku. Odpočinuté cesto rozdelíme na tri rovnaké časti (odporúčame odvážiť). Plnku rozdelíme na dve rovnaké časti. Všetky tri kúsky cesta rozvaľkáme na tenko, na veľkosť plechu, v ktorom budeme koláč piecť. Prvý plát cesta položíme na plech, nanesieme polovicu plnky, prikryjeme druhým plátom, na ktorý dáme druhú polovicu plnky a na vrch položíme posledný plát cesta. Tak isto postupujeme aj pri orechovej plnke. Potrieme žĺtkom a necháme zaschnúť. Toto opakujeme tri krát. Uložíme asi na hodinu do chladničky. Pred pečením koláč na povrchu popicháme vidličkou a pečieme v rúre vyhriatej na 180°C asi 25-30 minút, resp. do zlatohneda. Po dopečení necháme koláč vychladnúť, nakrájame ho na menšie obdĺžnikové kúsky a podávame posypaný práškovým cukrom.
Šéfkuchár: Michaela Smolová | Recept z epizódy: 06. 02. 2022
Ingrediencie
- plech Ø 30 x 20 cm
- na cesto:
- 350 g hladkej múky
- 80 g masla
- 70 g bravčového tuku
- 30 g práškového cukru
- 100 ml mlieka
- 12 g čerstvého droždia
- 1 žĺtok
- trocha soli
- na makovú plnku:
- 250 g mletého maku
- 2 PL strúhanky
- 150 ml vody
- 120 g kryštálového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 3 PL kyslého lekváru
- kôru z polovice citróna
- na orechovú plnku:
- 250 g mletých vlašských orechov
- 150 ml vody
- 120 g kryštálového cukru
- 2 PL strúhanky
- 1 vanilkový cukor
- +
- žĺtky na potieranie
Sledujte nás aj na
Facebooku a Instagrame