Ingrediencie
- plech: 25 x 20 cm
- na štartér:
- 50 g pšeničnej chlebovej múky
- 50 g vody
- 1 PL materského kvásku
- na cesto:
- 200 g pšeničnej polohrubej múky
- 50 g pšeničnej hladkej múky
- 1 vajce
- 125 g mäkkého masla
- 70 g práškového cukru
- štipku soli
- na plnku:
- 250 g mierne kyslého džemu
- 150 g pomletých orechov
- 75 g práškového cukru
- na polevu:
- 125 ml šľahačkovej smotany
- 100 g horkej čokolády (52%)
- 1 PL práškového cukru
- 1 PL masla
- na dozdobenie:
- strúhaný kokos
- mandľové lupienky
Kategórie receptov
- Najnovšie recepty
- Bravčové
- Bylinkáreň Mirky Latečkovej
- Cestoviny
- Divina
- Fitshaker
- Hovädzie
- Huby
- Hydina
- Jahňacie
- Korenia
- Králik
- Kvások
- Morské plody
- Ostatné
- Polievky
- Ryby
- Šaláty
- Sladké koláče
- Sladké zákusky
- Slané pečenie
- Smoothies
- Strukoviny
- Teľacie
- Tinkina prírodná lekáreň
- Torty
- Vegánske
- Vegetariánske jedlá
- Vianočné recepty
Partner relácie
Žerbó rezy
Suroviny na štartér zmiešame v miske, prikryjeme a necháme nakvasiť asi 12 hodín. Do štartéra pridáme preosiate múky, vajce, mäkké maslo, práškový cukor, soľ a najlepšie ručne vypracujeme mastnejšie cesto, ktoré necháme 2 hodiny odpočívať pri izbovej teplote. Cesto rozdelíme na 3 rovnaké časti, z ktorých na pomúčenej doske vyvaľkáme 3 rovnaké pláty. Na plech s papierom na pečenie položíme jeden plát, ktorý potrieme džemom a posypeme pomletými orechmi zmiešanými s cukrom. Položíme ďalší plát, postup zopakujeme a na vrch položíme posledný plát, ktorý už nepotierame. Vložíme do rúry vyhriatej na 190° Celzia a pečieme asi 40 minút, resp. do zlatista.
V malom hrnci zohrejeme smotanu, pridáme nalámanú čokoládu a za stáleho miešania necháme rozpustiť. Ďalej pridáme cukor a pre lepší lesk maslo. Ešte teplý koláč polejeme polevou, dozdobíme strúhaným kokosom, mandľovými lupienkami a necháme vychladnúť.
Šéfkuchár: Natália Žúreková | Recept z epizódy: 04. 12. 2022
Ingrediencie
- plech: 25 x 20 cm
- na štartér:
- 50 g pšeničnej chlebovej múky
- 50 g vody
- 1 PL materského kvásku
- na cesto:
- 200 g pšeničnej polohrubej múky
- 50 g pšeničnej hladkej múky
- 1 vajce
- 125 g mäkkého masla
- 70 g práškového cukru
- štipku soli
- na plnku:
- 250 g mierne kyslého džemu
- 150 g pomletých orechov
- 75 g práškového cukru
- na polevu:
- 125 ml šľahačkovej smotany
- 100 g horkej čokolády (52%)
- 1 PL práškového cukru
- 1 PL masla
- na dozdobenie:
- strúhaný kokos
- mandľové lupienky
Sledujte nás aj na
Facebooku a Instagrame