Ingrediencie
- na cesto:
- 350 ml mlieka
- 8 g droždia
- 60 g kryštálového cukru
- 500 g polohrubej múky
- 40 g bravčovej masti
- 40 g masla
- 1 vajce
- štipka soli
- na hruškový džem:
- 1,2 kg hrušiek alebo 400 g sušených hrušiek
- 250 g hnedého trstinového cukru
- 100 ml rumu
- 1 ČL mletej škorice
- 1 PL badianu
- 1 PL klinčekov
- na mrveničku:
- 100 g kryštálového cukru
- 100 g masla
- 100 g múky
- +
- trocha rumu na potretie hotového koláča
Kategórie receptov
- Najnovšie recepty
- Bravčové
- Bylinkáreň Mirky Latečkovej
- Cestoviny
- Divina
- Fitshaker
- Hovädzie
- Huby
- Hydina
- Jahňacie
- Korenia
- Králik
- Kvások
- Morské plody
- Ostatné
- Polievky
- Ryby
- Šaláty
- Sladké koláče
- Sladké zákusky
- Slané pečenie
- Smoothies
- Strukoviny
- Teľacie
- Tinkina prírodná lekáreň
- Torty
- Vegánske
- Vegetariánske jedlá
- Vianočné recepty
Partner relácie
Valašské frgále
Mlieko zohrejeme na izbovú teplotu, pridáme rozdrobené droždie a asi polovicu cukru. Takto pripravený kvások necháme postáť asi 10-20 minút. Vo väčšej miske zmiešame múku, druhú polovicu cukru, maslo, bravčovú masť, vajce, pridáme kvások a štipku soli. Cesto poriadne premiešame, najlepšie rukou (malo by byť redšie, nie veľmi tuhé). Necháme vykysnúť približne 20-30 minút. Sušené hrušky na džem namočíme do vody, povaríme s trochou vody a rozmixujeme. Klinčeky a badian rozdrvíme v mažiariku, presypeme cez sitko, pridáme škoricu a premiešame. Rozmixované hrušky vložíme do hrnca, pridáme rum, zmes korenia a cukor. Všetko spolu podusíme asi 10 minút. Mrveničku pripravíme zmiešaním surovín. Cesto po vykysnutí rozdelíme na dva bochníky a každý rozvaľkáme na požadovanú veľkosť (hrúbka asi 1 cm). Potrieme hruškovým džemom posypeme mrveničkou a vložíme do rúry vyhriatej na 170-175 stupňov asi na 25-30 minút. Teplý koláč po vybratí z rúry potrieme rumom.
Šéfkuchár: Valašské frgále | Recept z epizódy: 22. 09. 2021
Ingrediencie
- na cesto:
- 350 ml mlieka
- 8 g droždia
- 60 g kryštálového cukru
- 500 g polohrubej múky
- 40 g bravčovej masti
- 40 g masla
- 1 vajce
- štipka soli
- na hruškový džem:
- 1,2 kg hrušiek alebo 400 g sušených hrušiek
- 250 g hnedého trstinového cukru
- 100 ml rumu
- 1 ČL mletej škorice
- 1 PL badianu
- 1 PL klinčekov
- na mrveničku:
- 100 g kryštálového cukru
- 100 g masla
- 100 g múky
- +
- trocha rumu na potretie hotového koláča
Sledujte nás aj na
Facebooku a Instagrame