Ingrediencie
- na korpus:
- 200 g mletých nelúpaných mandlí
- 5 bielkov
- 150 g kryštálového cukru
- na krém:
- 200 ml smotany na šľahanie
- 120 g kryštálového cukru
- 2-3 PL likéru
- 5 žĺtkov
- 150 g zmäknutého masla
- +
- 150 g mandľových plátkov alebo nasekaných mandlí
- 2 PL práškového cukru
Kategórie receptov
- Najnovšie recepty
- Bravčové
- Bylinkáreň Mirky Latečkovej
- Cestoviny
- Divina
- Fitshaker
- Hovädzie
- Huby
- Hydina
- Jahňacie
- Korenia
- Králik
- Kvások
- Morské plody
- Ostatné
- Polievky
- Ryby
- Šaláty
- Sladké koláče
- Sladké zákusky
- Slané pečenie
- Smoothies
- Strukoviny
- Teľacie
- Tinkina prírodná lekáreň
- Torty
- Vegánske
- Vegetariánske jedlá
- Vianočné recepty
Partner relácie
Švédska torta kráľa Oskara II.
Pripravíme dva plechy s papierom na pečenie, na ktoré položíme tortové formy bez dna s priemerom 24 cm.
V mise vyšľaháme bielky s cukrom dotuha, prisypeme mleté mandle a opatrne, ale dôkladne premiešame. Cesto rozdelíme na polovicu, nalejeme do tortových foriem a špachtľou rozotrieme. Vložíme do rúry vyhriatej na 180°C a pečieme asi 20 minút, resp. do zlatista.
Pripravíme základ krému: Do kastrólika odvážime cukor a pridáme k nemu smotanu. Pre lepšiu vôňu dochutíme likérom a pomaly zohrievame, aby sa cukor rozpustil. Do zmesi zašľaháme žĺtky a stále zohrievame, pri slabšej teplote, do zhustnutia. Zmes sa nesmie začať variť, aby sa žĺtky nezrazili. Zahustenú žĺtkovú zmes prelejeme do misky, ak nie je hladká, prepasírujeme ju cez sitko. Prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme vychladnúť. Zmäknuté maslo izbovej teploty rozotrieme do peny a postupne k nemu po troškách pridávame žĺtkový krém. Vyšľaháme do hladka.
Na tanier položíme upečený tortový korpus a potrieme ho „menšou polovicou“ krému. Na vrch položíme druhý korpus, potrieme krémom a krém rozotrieme aj po bokoch torty. Necháme v chlade stuhnúť. Mandľové plátky opražíme na suchej panvici, zaprášime trochou práškového cukru a necháme skaramelizovať. Opraženými mandľami posypeme vrch aj boky torty.
Šéfkuchár: Pavel Pospíšil | Recept z epizódy: 22. 12. 2019
Ingrediencie
- na korpus:
- 200 g mletých nelúpaných mandlí
- 5 bielkov
- 150 g kryštálového cukru
- na krém:
- 200 ml smotany na šľahanie
- 120 g kryštálového cukru
- 2-3 PL likéru
- 5 žĺtkov
- 150 g zmäknutého masla
- +
- 150 g mandľových plátkov alebo nasekaných mandlí
- 2 PL práškového cukru
Sledujte nás aj na
Facebooku a Instagrame