Ingrediencie
- na cesto:
- 750 g polohrubej múky
- 400 ml mlieka
- 30 g droždia
- 200 g masla alebo stuženého tuku
- 2 PL kryštálového cukru
- 3 žĺtky
- štipka soli
- na lekvárovú plnku:
- 300 g slivkového lekváru,
- na makovú plnku:
- 200 g mletého maku,
- 150 ml mlieka,
- 100 g práškového cukru,
- 10 g masla,
- na orechovú plnku:
- 220 g orechov,
- 150 ml mlieka,
- 100 g práškového cukru,
- 4 KL vanilínového cukru,
- citrónová kôra,
- na tvarohovú plnku:
- 300 g tvarohu,
- 100 g práškového cukru,
- 20 g hrozienok,
- 2 vajcia,
- 50 g masla
Kategórie receptov
- Najnovšie recepty
- Bravčové
- Bylinkáreň Mirky Latečkovej
- Cestoviny
- Divina
- Fitshaker
- Hovädzie
- Huby
- Hydina
- Jahňacie
- Korenia
- Králik
- Kvások
- Morské plody
- Ostatné
- Polievky
- Ryby
- Šaláty
- Sladké koláče
- Sladké zákusky
- Slané pečenie
- Smoothies
- Strukoviny
- Teľacie
- Tinkina prírodná lekáreň
- Torty
- Vegánske
- Vegetariánske jedlá
- Vianočné recepty
Partner relácie
Štedrák
Do misy dáme múku, cukor, rozdrobené droždie a teplé mlieko. Necháme postáť cca 10 min, potom pridáme žĺtky a tuk, vypracujeme cesto a necháme kysnúť na teplom mieste. Lekvárová plnka: Slivkový lekvár zriedime s horúcou vodou tak, aby sa dal ľahko rozotierať.
Maková plnka: Do horúceho mlieka pridáme maslo, cukor a pomletý mak. Dobre premiešame.
Orechová plnka: K horúcemu mlieku prisypeme mleté orechy, cukor, vanilínový cukor a citrónovú kôru. Premiešame.
Tvarohová plnka: Do roztopeného masla pridáme tvaroh, hrozienka, cukor a žĺtkY. Z bielok ušľaháme sneh a zmiešame.
Vykysnuté cesto na doske rozdelíme na 5 častí. Štyri rozvaľkáme na rovnaké pláty. Na dno vymasteného hlbšieho plechu dáme prvý plát, naň lekvárovú plnku, uložíme druhú časť cesta a dáme makovú plnku. Potom nasleduje tretie cesto a naň orechovú plnka, štvrté cesto a tvarohová plnka. Zo zvyšnej časti cesta urobíme mriežku na vrch koláča. Pečieme v predhriatej rúre 40-45 min pri 150 stupňoch a potom necháme koláč 2 hodiny v rúre vychladnúť.
Šéfkuchár: Kamila a Pavel | Recept z epizódy: 22. 12. 2012
Ingrediencie
- na cesto:
- 750 g polohrubej múky
- 400 ml mlieka
- 30 g droždia
- 200 g masla alebo stuženého tuku
- 2 PL kryštálového cukru
- 3 žĺtky
- štipka soli
- na lekvárovú plnku:
- 300 g slivkového lekváru,
- na makovú plnku:
- 200 g mletého maku,
- 150 ml mlieka,
- 100 g práškového cukru,
- 10 g masla,
- na orechovú plnku:
- 220 g orechov,
- 150 ml mlieka,
- 100 g práškového cukru,
- 4 KL vanilínového cukru,
- citrónová kôra,
- na tvarohovú plnku:
- 300 g tvarohu,
- 100 g práškového cukru,
- 20 g hrozienok,
- 2 vajcia,
- 50 g masla
Sledujte nás aj na
Facebooku a Instagrame