Ingrediencie
- na cesto:
- 600 g polohrubej múky
- 100 g kryštálového cukru
- 3 vajcia
- 2-3 PL pomarančovej šťavy
- 1 vanilínový cukor
- 1 ČL citrónovej šťavy
- 20 g droždia
- 100 ml polotučného mlieka
- štipka soli
- 60 g stuženého tuku na pečenie
- na plnku:
- 500 ml polotučného mlieka
- čokoládový puding
- 3-4 PL kryštálového cukru
- 250 g mascarpone
- práškový cukor na dochutenie
- +
- 2 vrecúška gumených cukríkov
- jablko
- pomaranč
- škorica mletá
- mandľové plátky
- 30 ml mlieka na potretie
- 1 vajce na potretie
Kategórie receptov
- Najnovšie recepty
- Bravčové
- Bylinkáreň Mirky Latečkovej
- Cestoviny
- Divina
- Fitshaker
- Hovädzie
- Huby
- Hydina
- Jahňacie
- Korenia
- Králik
- Kvások
- Morské plody
- Ostatné
- Polievky
- Ryby
- Šaláty
- Sladké koláče
- Sladké zákusky
- Slané pečenie
- Smoothies
- Strukoviny
- Teľacie
- Tinkina prírodná lekáreň
- Torty
- Vegánske
- Vegetariánske jedlá
- Vianočné recepty
Partner relácie
Španielsky kráľovský koláč (Roscon de reyes)
Do väčšej misky nasypeme múku, cukor, pridáme vajcia, pomarančovú šťavu, vanilínový cukor, citrónovú šťavu, droždie, mlieko a štipku soli. Vymiesime cesto. Do cesta zapracujeme stužený tuk. Cesto miesime, kým sa prestane lepiť a získa jemne elastickú štruktúru. Potom ho pomúčime, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste podkysnúť.
Kým cesto vykysne, uvaríme puding z mlieka, pudingového prášku, cukru a necháme vychladnúť.
Keď je cesto nakysnuté, preložíme ho na dosku a do cesta strčíme prst tak, aby sa v strede vytvoril otvor a postupne ho zväčšujeme a tvarujeme na veniec. Vytvarované cesto položíme na plech poliaty vodou a vystlaný papierom na pečenie. Poriadne potrieme vajcom rozmiešaným s trochou mlieka. Na vrch koláča poukladáme plátky pomaranča, jablka, gumené cukríky, ktoré nám pečením vytvoria chrumkavý karamelový povlak. Nakoniec posypeme mandľami a škoricou. Koláč vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov Celzia a pečieme asi 40 minút, resp. kým koláč nemá správnu farbu. Po vytiahnutí z rúry môžeme ešte na vrch poukladať gumené cukríky.
Kým sa koláč upečie, vyšľaháme mascarpone a zmixujeme s vychladnutým pudingom. Dochutíme práškovým cukrom.
Upečený koláč po dopečení prerežeme a naplníme plnkou.
Šéfkuchár: Marco Rajt | Recept z epizódy: 29. 04. 2019
Ingrediencie
- na cesto:
- 600 g polohrubej múky
- 100 g kryštálového cukru
- 3 vajcia
- 2-3 PL pomarančovej šťavy
- 1 vanilínový cukor
- 1 ČL citrónovej šťavy
- 20 g droždia
- 100 ml polotučného mlieka
- štipka soli
- 60 g stuženého tuku na pečenie
- na plnku:
- 500 ml polotučného mlieka
- čokoládový puding
- 3-4 PL kryštálového cukru
- 250 g mascarpone
- práškový cukor na dochutenie
- +
- 2 vrecúška gumených cukríkov
- jablko
- pomaranč
- škorica mletá
- mandľové plátky
- 30 ml mlieka na potretie
- 1 vajce na potretie
Sledujte nás aj na
Facebooku a Instagrame