Ingrediencie
- na korpus:
- 150 g zmäknutého masla,
- 350 g trstinového cukru,
- 400 g polohrubej múky,
- 2 ČL javorového sirupu,
- 400 g sušených sliviek,
- 2 ČL jedlej sódy,
- 4 vajcia,
- 1 PL rumu,
- na sladkú polevu:
- 100 g trstinového cukru,
- 50 g masla,
- 250 ml sladkej smotany,
- 2 PL kondenzovaného mlieka
Kategórie receptov
- Najnovšie recepty
- Bravčové
- Bylinkáreň Mirky Latečkovej
- Cestoviny
- Divina
- Fitshaker
- Hovädzie
- Huby
- Hydina
- Jahňacie
- Korenia
- Králik
- Kvások
- Morské plody
- Ostatné
- Polievky
- Ryby
- Šaláty
- Sladké koláče
- Sladké zákusky
- Slané pečenie
- Smoothies
- Strukoviny
- Teľacie
- Tinkina prírodná lekáreň
- Torty
- Vegánske
- Vegetariánske jedlá
- Vianočné recepty
Partner relácie
Slivkový koláč
Sušené slivky zalejeme horúcou vodou a necháme cca ½ hodiny odstáť. Potom vodu zlejeme a slivky zmiešame s rumom (prípadne s iným aromatickým alkoholom, alebo ak nechceme použiť alkohol tak použijeme rumovú arómu). Rúru si necháme vyhriať na 180 °C. Trstinový cukor vymiešame s celými vajíčkami, pridáme maslo, sirup a preosiatu múku spolu s jedlou sódou. Všetko spolu zmiešame. Nakoniec opatrne pridáme na menšie kúsky nakrájané slivky.
Korpus vylejeme do pekáča a vložíme do vyhriatej rúry, do ktorej sme predtým umiestnili aj menšiu nádobu s vodou. Pečieme asi hodinu. Suroviny na sladkú polevu prehrejeme v menšom hrnčeku tak, aby sa maslo rozpustilo.
Ešte horúci korpus popicháme na niekoľkých miestach špáradlom a postupne na celý povrch nanesieme polevu. Vložíme do ešte horúcej vypnutej rúry a necháme pri pootvorených dvierkach postupne vychladnúť.
Môžeme podávať s čokoládovou ganážou, ktorú si pripravíme zo 100 g kvalitnej tmavej čokolády, 100 ml sladkej smotany a 1 PL masla. Všetko spolu necháme roztopiť vo vodnom kúpeli. Vychladenou zmesou polejeme jednotlivé porcie, alebo len ozdobíme taniere.
Šéfkuchár: Beáta Karelová | Recept z epizódy: 15. 12. 2013
Ingrediencie
- na korpus:
- 150 g zmäknutého masla,
- 350 g trstinového cukru,
- 400 g polohrubej múky,
- 2 ČL javorového sirupu,
- 400 g sušených sliviek,
- 2 ČL jedlej sódy,
- 4 vajcia,
- 1 PL rumu,
- na sladkú polevu:
- 100 g trstinového cukru,
- 50 g masla,
- 250 ml sladkej smotany,
- 2 PL kondenzovaného mlieka
Sledujte nás aj na
Facebooku a Instagrame