Ingrediencie
- na cesto:
- 400 g hladkej múky
- 100 g masla
- 150 ml mlieka
- 20 g droždia (alebo 2 ČL sušeného)
- 60 g práškového cukru
- 1 vajce
- 1 žĺtok
- štipka soli
- na náplň:
- 100 g mletého maku
- 80 ml mlieka
- 50 g kryštálového cukru
- 1-2 PL slivkového lekváru
- škoricový cukor
- slivky nakrájané na polovice
- 1 PL rumu
- maslo na potretie cesta
Kategórie receptov
- Najnovšie recepty
- Bravčové
- Bylinkáreň Mirky Latečkovej
- Cestoviny
- Divina
- Fitshaker
- Hovädzie
- Huby
- Hydina
- Jahňacie
- Korenia
- Králik
- Kvások
- Morské plody
- Ostatné
- Polievky
- Ryby
- Šaláty
- Sladké koláče
- Sladké zákusky
- Slané pečenie
- Smoothies
- Strukoviny
- Teľacie
- Tinkina prírodná lekáreň
- Torty
- Vegánske
- Vegetariánske jedlá
- Vianočné recepty
Partner relácie
Slivkovo-makový slimák
Na prípravu cesta preosejeme múku a pridáme štipku soli, maslo rozpustíme, nesmie byť však horúce. Droždie nadrobíme, zalejeme teplým mliekom a necháme chvíľu odpočívať. Do droždia pridáme maslo, vajce, žĺtok a cukor. Postupne prisypeme múku a poriadne premiesime. Vznikne mäkké cesto, ktoré sa nelepí. Prikryjeme utierkou a necháme hodinu kysnúť. Vykysnuté cesto vyvaľkáme do obdĺžnikov 30 cm na 40 cm a rozdelíme na tri približne rovnaké diely.
Cukor s makom zalejeme vriacim mliekom a necháme vychladnúť. Pridáme slivkový lekvár, prípadne troška rumu a vymiešame hmotu na plnku.
Každý plát potrieme makovou náplňou, zvinieme a ukladáme do formy na pečenie do tvaru špirály. Do medzier vkladáme polovičky sliviek, ktoré sme predtým posypali škoricovým cukrom. Cesto potrieme rozpusteným maslom a necháme ešte chvíľku kysnúť. Vložíme do rúry vyhriatej na 170 stupňov Celzia a pečieme približne 25-30 minút. Dve tri minúty pred dopečením vytiahneme a ešte raz potrieme rozpusteným maslom.
Šéfkuchár: Kamila a Pavel | Recept z epizódy: 09. 09. 2018
Ingrediencie
- na cesto:
- 400 g hladkej múky
- 100 g masla
- 150 ml mlieka
- 20 g droždia (alebo 2 ČL sušeného)
- 60 g práškového cukru
- 1 vajce
- 1 žĺtok
- štipka soli
- na náplň:
- 100 g mletého maku
- 80 ml mlieka
- 50 g kryštálového cukru
- 1-2 PL slivkového lekváru
- škoricový cukor
- slivky nakrájané na polovice
- 1 PL rumu
- maslo na potretie cesta
Sledujte nás aj na
Facebooku a Instagrame