Ingrediencie
- na cesto:
- 4 vajcia,
- štipka soli,
- 100 g hladkej múky,
- 100 g krupicového cukru,
- hustá marmeláda z lesného ovocia alebo čučoriedkový lekvár,
- na krémy:
- 10 plátkov želatíny,
- 350 g čučoriedok čerstvých alebo v kompóte,
- 1 Mascarpone,
- 1 termizovaný tvaroh,
- 300 ml smotany na šľahanie,
- 100 g práškového cukru,
- 1 a ½ tabuľky bielej čokolády,
- na ozdobu:
- čerstvé čučoriedky,
- čerstvá mäta
Kategórie receptov
- Najnovšie recepty
- Bravčové
- Bylinkáreň Mirky Latečkovej
- Cestoviny
- Divina
- Fitshaker
- Hovädzie
- Huby
- Hydina
- Jahňacie
- Korenia
- Králik
- Kvások
- Morské plody
- Ostatné
- Polievky
- Ryby
- Šaláty
- Sladké koláče
- Sladké zákusky
- Slané pečenie
- Smoothies
- Strukoviny
- Teľacie
- Tinkina prírodná lekáreň
- Torty
- Vegánske
- Vegetariánske jedlá
- Vianočné recepty
Partner relácie
Šarlota s dvomi plnkami
V mise vyšľaháme bielky so štipkou soli a postupne pridávame cukor, kým nezískame tuhý sneh. Potom zľahka zašľaháme žĺtky. Múku preosejeme na vaječnú zmes a metličkou na sneh už len jemne krátko vmiešame. Cesto rovnomerne natrieme na plech vyložený papierom na pečenie a v rúre vyhriatej na 200 °C pečieme asi 8 až 12 minút. Upečené cesto vyberieme z rúry a preklopíme ho na jemne navlhčenú utierku posypanú kryštálovým cukrom. Povrch s papierom na pečenie jemne potrieme vodou a papier stiahneme. Ešte horúce piškótové cesto pomocou utierky zrolujeme a necháme v nej vychladnúť.
Vychladnuté cesto rozvinieme, potrieme marmeládou a opäť stočíme. Necháme krátko postáť a potom nakrájame na kolieska.
Želatínu namočíme do vody a necháme napučať. Asi 150 až 200 g čučoriedok rozmixujeme s cukrom (asi 80 g). Bielu čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli a keď je vlažná, zmiešame ju opatrne s Mascarpone a s tvarohom. Smotanu vyšľaháme dotuha so zvyšným cukrom.
Napučanú želatínu vyžmýkame, rozpustíme na miernom ohni a vmiešame do nej za lyžicu šľahačky. Potom želatínu vlejeme do šľahačky a dobre rozmiešame. Asi 2/3 šľahačky spojíme s rozmixovanými čučoriedkami. Zvyšnú šľahačku rozmiešame s Mascarpone, tvarohom a čokoládou.
Veľkú misu s objemom asi 1 až 1,5 l vyložíme dvoma vrstvami potravinárskej fólie a naukladáme do nej plátky rolády na dno aj po bokoch. Niekoľko kúskov si necháme bokom. Na piškóty nalejeme krém s rozmixovanými čučoriedkami a na ne poukladáme zvyšné kúsky rolády.
Do krému s Mascarpone jemne vmiešame zvyšné čučoriedky a nalejeme do misy. Povrch zarovnáme, prekryjeme fóliou a dáme vychladiť.
Šéfkuchár: Monika Huljaková | Recept z epizódy: 24. 11. 2012
Ingrediencie
- na cesto:
- 4 vajcia,
- štipka soli,
- 100 g hladkej múky,
- 100 g krupicového cukru,
- hustá marmeláda z lesného ovocia alebo čučoriedkový lekvár,
- na krémy:
- 10 plátkov želatíny,
- 350 g čučoriedok čerstvých alebo v kompóte,
- 1 Mascarpone,
- 1 termizovaný tvaroh,
- 300 ml smotany na šľahanie,
- 100 g práškového cukru,
- 1 a ½ tabuľky bielej čokolády,
- na ozdobu:
- čerstvé čučoriedky,
- čerstvá mäta
Sledujte nás aj na
Facebooku a Instagrame