Ingrediencie
- na kvások:
- 42 g čerstvého droždia
- 250 ml vlažného mlieka
- 2 PL práškového cukru
- 1 PL pšeničnej hladkej múky na kysnuté cesto
- na cesto:
- 1 kg pšeničnej polohrubej múky
- 500 ml vlažného mlieka
- 125 g masla
- 1 vajce
- 3 PL práškového cukru
- štipka soli
- +
- slivkový lekvár
- na potretie: olej, mlieko, vanilínový cukor
Kategórie receptov
- Najnovšie recepty
- Bravčové
- Bylinkáreň Mirky Latečkovej
- Cestoviny
- Divina
- Fitshaker
- Hovädzie
- Huby
- Hydina
- Jahňacie
- Korenia
- Králik
- Kvások
- Morské plody
- Ostatné
- Polievky
- Ryby
- Šaláty
- Sladké koláče
- Sladké zákusky
- Slané pečenie
- Smoothies
- Strukoviny
- Teľacie
- Tinkina prírodná lekáreň
- Torty
- Vegánske
- Vegetariánske jedlá
- Vianočné recepty
Partner relácie
Pečené buchty
Do vlažného mlieka pridáme cukor, droždie, múku, rozmiešame, prikryjeme utierkou a necháme kvások asi 30 minút vykysnúť.
Do veľkej misy preosejeme múku, pridáme soľ, cukor a premiešame. Ďalej vlejeme kvások, vlažné mlieko, roztopené a vychladnuté maslo, vajce a vypracujeme cesto. Vytvarujeme bochník, posypeme ho hladkou múkou, dáme do misy, prikryjeme a necháme asi hodinu kysnúť. Na pomúčenej doske cesto vyvaľkáme približne na 0,5 cm a nakrájame na štvorce 7×7 cm. Na každý dáme slivkový lekvár, spojíme náprotivné konce a ručne tvarujeme guľaté buchty. Občas poprášime múkou, aby sa nelepili. Na olejom vymastený plech ukladáme buchty, tesne jednu vedľa druhej a necháme ešte 10 minút nakysnúť. Buchty potrieme olejom, aby sa po upečení ľahko oddeľovali. Vložíme ich do rúry vyhriatej na 190 stupňov a pečieme 20-30 minút, resp. do zlatista. Po upečení buchty potrieme vlažným mliekom, v ktorom sme rozpustili vanilínový cukor. Na chvíľku prikryjeme vlhkou utierkou a po vychladnutí posypeme preosiatym práškovým cukrom.
Šéfkuchár: Karin Haydu | Recept z epizódy: 30. 10. 2022
Ingrediencie
- na kvások:
- 42 g čerstvého droždia
- 250 ml vlažného mlieka
- 2 PL práškového cukru
- 1 PL pšeničnej hladkej múky na kysnuté cesto
- na cesto:
- 1 kg pšeničnej polohrubej múky
- 500 ml vlažného mlieka
- 125 g masla
- 1 vajce
- 3 PL práškového cukru
- štipka soli
- +
- slivkový lekvár
- na potretie: olej, mlieko, vanilínový cukor
Sledujte nás aj na
Facebooku a Instagrame