Ingrediencie
- na cesto:
- 400 g polohrubej múky,
- 30g čerstvého droždia,
- 250 ml vlažného mlieka,
- 1 PL práškového cukru,
- 20 g masla,
- 20 g bravčovej masti,
- 1 žĺtok,
- 1/2 ČL soli,
- 1 vajce na potretie slaných kapustníkov,
- trocha práškového cukru na posypanie sladkých kapustníkov
- na plnku:
- 1/2 hlávky bielej kapusty (500 - 600 g),
- 1 ČL masti,
- 1/2 ČL mletého čierneho korenia,
- štipka mletej rasce,
- 1 ČL soli,
- 1 ČL škorice,
- 2 PL krupicového cukru,
- + vriaca voda na podlievanie kapusty
Kategórie receptov
- Najnovšie recepty
- Bravčové
- Bylinkáreň Mirky Latečkovej
- Cestoviny
- Divina
- Fitshaker
- Hovädzie
- Huby
- Hydina
- Jahňacie
- Korenia
- Králik
- Kvások
- Morské plody
- Ostatné
- Polievky
- Ryby
- Šaláty
- Sladké koláče
- Sladké zákusky
- Slané pečenie
- Smoothies
- Strukoviny
- Teľacie
- Tinkina prírodná lekáreň
- Torty
- Vegánske
- Vegetariánske jedlá
- Vianočné recepty
Partner relácie
Kysucké Kapustníky
Najemno nastrúhanú kapustu posolíme, aby pustila vodu. Zatiaľ v mlieku rozmiešame droždie s cukrom a keď vykysne, kvások prilejeme k múke so soľou, žĺtkom , roztopeným maslom a masťou. Asi 20 minút rukou miesime, potom cesto prikryjeme utierkou a necháme v teple nakysnúť.Zatiaľ čo bude cesto kysnúť, udusíme kapustu na plnku. V širšom hrnci rozpálime bravč. Masť,pridáme kapustu, orestujeme do zlatista, podlievame vriacou vodou a dusíme do mäkka. Do misky odoberieme 1/2 udusenej kapusty, pridáme k nej cukor a škoricu a premiešame. Do druhej polovice v hrnci pridáme mleté čierne korenie a soľ.
Zatiaľ čo budú plnky chladnúť, vyvaľkáme vykysnuté cesto, narežeme ho na štvorce cca 10 x 10 cm, na každý uložíme vychladnutú plnku a protiľahlé rohy spojíme. Tie so slanou plnkou potrieme vajcom. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov 25-30 minút.
Sladké kapustníky napokon jemne poprášime práškovým cukrom.
Šéfkuchár: Zuzana Kožáková | Recept z epizódy: 23. 11. 2014
Ingrediencie
- na cesto:
- 400 g polohrubej múky,
- 30g čerstvého droždia,
- 250 ml vlažného mlieka,
- 1 PL práškového cukru,
- 20 g masla,
- 20 g bravčovej masti,
- 1 žĺtok,
- 1/2 ČL soli,
- 1 vajce na potretie slaných kapustníkov,
- trocha práškového cukru na posypanie sladkých kapustníkov
- na plnku:
- 1/2 hlávky bielej kapusty (500 - 600 g),
- 1 ČL masti,
- 1/2 ČL mletého čierneho korenia,
- štipka mletej rasce,
- 1 ČL soli,
- 1 ČL škorice,
- 2 PL krupicového cukru,
- + vriaca voda na podlievanie kapusty
Sledujte nás aj na
Facebooku a Instagrame