Ingrediencie
- na cesto:
- 300 g polohrubej múky
- 100 g mletých vlašských orechov
- 80 g práškového cukru
- 180 g studeného masla
- 1 vajce
- soľ
- na makovú plnku:
- 200 g mletého maku
- 150 ml smotany na varenie (10-12%)
- 80 g kryštálového cukru
- 2 ČL postrúhanej citrónovej kôry
- na jablkovú plnku:
- 500 g očistených jabĺk
- 30 g kryštálového cukru
- 2 PL citrónovej šťavy
- 2 ČL škorice
- +
- 1 vajce na potretie
- práškový cukor na posypanie
Kategórie receptov
- Najnovšie recepty
- Bravčové
- Bylinkáreň Mirky Latečkovej
- Cestoviny
- Divina
- Fitshaker
- Hovädzie
- Huby
- Hydina
- Jahňacie
- Korenia
- Králik
- Kvások
- Morské plody
- Ostatné
- Polievky
- Ryby
- Šaláty
- Sladké koláče
- Sladké zákusky
- Slané pečenie
- Smoothies
- Strukoviny
- Teľacie
- Tinkina prírodná lekáreň
- Torty
- Vegánske
- Vegetariánske jedlá
- Vianočné recepty
Partner relácie
Koláč s makovou plnkou a jablkami
Preosiatu múku zmiešame s mletými vlašskými orechmi, cukrom a štipkou soli. Pridáme pokrájané studené maslo, vajce a vypracujeme cesto. Vložíme do mikroténového vrecka a necháme asi hodinu odpočinúť.
Pripravíme makovú plnku. K pomletému maku pridáme smotanu, cukor, nastrúhanú citrónovú kôru a prevaríme. Hotové necháme vychladnúť.
Pripravíme jablkovú plnku. Očistené jablká pokrájame na mesiačiky, pridáme citrónovú šťavu, cukor a škoricu. Všetko zľahka premiešame.
Rúru predhrejeme na 175-180°C, vychladnuté cesto rozdelíme na polovicu. Prvú polovicu rozvaľkáme na pomúčenej doske a vyložíme ňou dno a boky formy. Na cesto rozotrieme makovú plnku, rozložíme ochutené jablká a prikryjeme zvyšným rozvaľkaným cestom. Cesto potrieme rozšľahaným vajcom, popicháme vidličkou a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme asi 30 minút. Koláč pred podávaním posypeme práškovým cukrom.
Šéfkuchár: Kamila Magálová | Recept z epizódy: 17. 11. 2019
Ingrediencie
- na cesto:
- 300 g polohrubej múky
- 100 g mletých vlašských orechov
- 80 g práškového cukru
- 180 g studeného masla
- 1 vajce
- soľ
- na makovú plnku:
- 200 g mletého maku
- 150 ml smotany na varenie (10-12%)
- 80 g kryštálového cukru
- 2 ČL postrúhanej citrónovej kôry
- na jablkovú plnku:
- 500 g očistených jabĺk
- 30 g kryštálového cukru
- 2 PL citrónovej šťavy
- 2 ČL škorice
- +
- 1 vajce na potretie
- práškový cukor na posypanie
Sledujte nás aj na
Facebooku a Instagrame