Ingrediencie
- tortová forma 28 cm
- na cesto:
- 6-7 vajec
- 1 hrnček kryštálového cukru
- 100 ml mlieka
- 150 ml oleja
- 1 vanilkový cukor
- 1 hrnček strúhaného kokosu
- 1 hrnček polohrubej múky
- 1 prášok do pečiva
- 1 bio citrón
- štipka soli
- maslo a krupica na vymastenie a vysypanie formy
- na krém:
- 3 smotany na šľahanie (33%)
- 4 PL práškového cukru
- 500 g mascarpone
- 400 g nátierkového masla
- 4 PL strúhaného kokosu
- na spájanie:
- kyslejší džem
- 1 kg jahôd
- na polevu:
- 150 g čokolády
- 50 g masla
- 100 ml sladkej smotany
- na dozdobenie:
- jedlé kvety
- drobné ovocie
Kategórie receptov
- Najnovšie recepty
- Bravčové
- Bylinkáreň Mirky Latečkovej
- Cestoviny
- Divina
- Fitshaker
- Hovädzie
- Huby
- Hydina
- Jahňacie
- Korenia
- Králik
- Kvások
- Morské plody
- Ostatné
- Polievky
- Ryby
- Šaláty
- Sladké koláče
- Sladké zákusky
- Slané pečenie
- Smoothies
- Strukoviny
- Teľacie
- Tinkina prírodná lekáreň
- Torty
- Vegánske
- Vegetariánske jedlá
- Vianočné recepty
Partner relácie
Kokosová torta s jahodami
Bielky oddelíme od žĺtkov. V robote vyšľaháme žĺtky s cukrom a vanilkovým cukrom do penista, pridáme olej, mlieko a asi 10 minút miešame. Bielky so štipkou soli vyšľaháme na tuhý sneh, ktorý jemne zapracujeme do zmesi, nastrúhame citrónovú kôru, pridáme kokos a cez sitko preosiatu múku s práškom do pečiva. Cesto už len zľahka premiešavame zhora nadol. Vylejeme do maslom vymastenej a krupicou vysypanej formy a pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov Celzia (na programe ventilátor) asi 10 minút. Potom teplotu znížime a dopekáme pri 160-170 stupňoch približne 35 minút.
V robote vymiešame šľahačku s práškovým cukrom, pridáme mascarpone, nátierkové maslo a prešláháme. Na záver ešte prisypeme strúhaný kokos a vymiešame na krém.
Vychladnutú tortu prekrojíme na tri časti. Spodný diel potrieme džemom, potom krémom, na to naukladáme pokrájané jahody a znova potrieme krémom. Priložíme ďalší diel, postup zopakujeme a na záver prikyjeme tretím dielom . Celú tortu zvrchu aj po bokoch potrieme zvyškom krému a necháme aspoň tri hodiny stuhnúť v chlade.
Čokoládu spolu so smotanou a maslom roztopíme na pare, tortu ozdobíme polevou, jedlými kvetmi a drobným ovocím.
Šéfkuchár: Anka Šišková | Recept z epizódy: 29. 05. 2022
Ingrediencie
- tortová forma 28 cm
- na cesto:
- 6-7 vajec
- 1 hrnček kryštálového cukru
- 100 ml mlieka
- 150 ml oleja
- 1 vanilkový cukor
- 1 hrnček strúhaného kokosu
- 1 hrnček polohrubej múky
- 1 prášok do pečiva
- 1 bio citrón
- štipka soli
- maslo a krupica na vymastenie a vysypanie formy
- na krém:
- 3 smotany na šľahanie (33%)
- 4 PL práškového cukru
- 500 g mascarpone
- 400 g nátierkového masla
- 4 PL strúhaného kokosu
- na spájanie:
- kyslejší džem
- 1 kg jahôd
- na polevu:
- 150 g čokolády
- 50 g masla
- 100 ml sladkej smotany
- na dozdobenie:
- jedlé kvety
- drobné ovocie
Sledujte nás aj na
Facebooku a Instagrame