Ingrediencie
- plech na pečenie: 36x25 cm
- na cesto:
- ¾ kocky droždia
- 100 g krupicového cukru
- 180-200 ml vlažného mlieka
- 250 g hladkej múky
- 2 žĺtky
- 250 g polohrubej múky
- 5 g soli
- 100 g masla + maslo na vymazanie plechu
- nastrúhaná kôra z jedného citróna
- na tvarohovú náplň:
- 500 g tučného tvarohu
- 80 g krupicového cukru
- štipka soli
- 50 g zmäknutého masla
- 2 PL rumu
- 2 PL hrozienok (namočené v rume)
- na makovú náplň:
- 125 ml mlieka
- 150 g mletého maku
- 1 KL škorice
- krupicový cukor podľa chuti
- 50 g masla
- na jablkovú náplň:
- 2 jablká (ošúpané a nakrájané)
- 1 PL zemiakového škrobu
- krupicový cukor podľa chuti
- troška soli
- mletá škorica podľa chuti
- 50 g prepláchnutých hrozienok
- na náplň zo slivkového lekváru:
- slivkový lekvár podľa potreby
- rum podľa potreby
- trocha nastrúhaného perníku
Kategórie receptov
- Najnovšie recepty
- Bravčové
- Bylinkáreň Mirky Latečkovej
- Cestoviny
- Divina
- Fitshaker
- Hovädzie
- Huby
- Hydina
- Jahňacie
- Korenia
- Králik
- Kvások
- Morské plody
- Ostatné
- Polievky
- Ryby
- Šaláty
- Sladké koláče
- Sladké zákusky
- Slané pečenie
- Smoothies
- Strukoviny
- Teľacie
- Tinkina prírodná lekáreň
- Torty
- Vegánske
- Vegetariánske jedlá
- Vianočné recepty
Partner relácie
Fľakovec
V mise zmiešame droždie, 1 PL cukru, 2 PL vlažného mlieka a hladkej múky. Prikryjeme a necháme asi 10 minút vykvasiť. Kvások dáme do misy, pridáme ostatné suroviny a vypracujeme hladké, nelepivé cesto. Znova prikryjeme a necháme kvasiť.
Na tvarohovú náplň vyšľaháme dohladka tvaroh, cukor, soľ, maslo a rum. Nakoniec primiešame v rume namočené hrozienka.
Maková náplň: Do zohriateho mlieka pridáme cukor, škoricu a maslo. Zmesou zalejeme mak a necháme vychladnúť.
Jablková náplň: Podusíme jablká s cukrom, soľou a škoricou, zahustíme zemiakovým škrobom, vmiešame hrozienka a zmes necháme vychladnúť.
Náplň zo slivkového lekváru: Rozmiešame lekvár s rumom, ak je náplň príliš hustá, rozriedime troškou vody, ak je riedka, zahustíme strúhaným perníkom.
Vykysnuté cesto rozvaľkáme, preložíme na maslom vymastený plech a rukami roztlačíme až ku krajom. Striedavo lyžicou na koláč nanášajme všetky náplne tak, aby bol poriadne strakatý-fľakatý. Pomer náplní môžeme upraviť podľa svojej chuti. Koláč vložíme do rúry vyhratej na 180°C a pečieme asi 30 minút.
Šéfkuchár: Fľakovec | Recept z epizódy: 08. 11. 2020
Ingrediencie
- plech na pečenie: 36x25 cm
- na cesto:
- ¾ kocky droždia
- 100 g krupicového cukru
- 180-200 ml vlažného mlieka
- 250 g hladkej múky
- 2 žĺtky
- 250 g polohrubej múky
- 5 g soli
- 100 g masla + maslo na vymazanie plechu
- nastrúhaná kôra z jedného citróna
- na tvarohovú náplň:
- 500 g tučného tvarohu
- 80 g krupicového cukru
- štipka soli
- 50 g zmäknutého masla
- 2 PL rumu
- 2 PL hrozienok (namočené v rume)
- na makovú náplň:
- 125 ml mlieka
- 150 g mletého maku
- 1 KL škorice
- krupicový cukor podľa chuti
- 50 g masla
- na jablkovú náplň:
- 2 jablká (ošúpané a nakrájané)
- 1 PL zemiakového škrobu
- krupicový cukor podľa chuti
- troška soli
- mletá škorica podľa chuti
- 50 g prepláchnutých hrozienok
- na náplň zo slivkového lekváru:
- slivkový lekvár podľa potreby
- rum podľa potreby
- trocha nastrúhaného perníku
Sledujte nás aj na
Facebooku a Instagrame