Ingrediencie
- 2 x forma na biskupský chlebík 28 cm
- na cesto:
- 530g pšeničnej hladkej múky na kysnuté cesto
- 100g krupicového cukru
- 2 ČL aktívneho sušeného droždia
- 1 citrón
- 3 väčšie vajcia
- 120 ml vody
- 1/3 ČL soli
- 150 g masla izbovej teploty
- Na čokoládovú náplň:
- 180 g kvalitnej tmavej čokolády (70%)
- 50 g práškového cukru
- 30 g kakaa
- 120 g masla
- 200 g nasekaných lieskových orechov
- 2 PL krupicového cukru
- na sirup:
- 160 ml vody
- 260 g krupicového cukru
- troška rumu
- +
- slnečnicový alebo olivový olej na vytretie foriem
Kategórie receptov
- Najnovšie recepty
- Bravčové
- Bylinkáreň Mirky Latečkovej
- Cestoviny
- Divina
- Fitshaker
- Hovädzie
- Huby
- Hydina
- Jahňacie
- Korenia
- Králik
- Kvások
- Morské plody
- Ostatné
- Polievky
- Ryby
- Šaláty
- Sladké koláče
- Sladké zákusky
- Slané pečenie
- Smoothies
- Strukoviny
- Teľacie
- Tinkina prírodná lekáreň
- Torty
- Vegánske
- Vegetariánske jedlá
- Vianočné recepty
Partner relácie
Čokoládový krantz
Do robota dáme múku, cukor, sušené droždie, nastrúhanú kôru z citróna a premiešame. Ďalej pridáme vajcia, vodu, soľ a zmäknuté nakrájané maslo. Miešame, aby nám vzniklo hladké, lesklé a pružné cesto. Počas miešania cesto občas poprášime trochou múky a hotové je, ak sa odliepa od stien nádoby. Misku potrieme olejom, uložíme do nej cesto, prikryjeme potravinovou fóliou a necháme odležať najlepšie cez noc v chladničke.
Vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu, pridáme cukor, kakao, maslo a vyšľaháme hladký krém. Odstáte cesto rozdelíme na dve rovnaké časti a každú rozvaľkáme na obdĺžnikový tvar (28×38 cm). Každé cesto potrieme polovicou čokoládového krému, posypeme polovicou orechov a cukru. Dlhší okraj cesta potrieme vodou a pozdĺžne zrolujeme (začneme na nepotretej strane). Konce odrežeme, roládu v strede (tiež pozdĺžne) prerežeme a zapletieme do vrkoča. Uložíme do vymastených foriem s papierom na pečenie a prikryté vlhkou utierkou necháme jeden a pol hodiny vykysnúť. Potom vložíme do rúry vyhriatej na 190 stupňov Celzia a pečieme 30 minút.
V hrnci zohrejeme vodu, pridáme cukor, rum a necháme prevrieť. Takto pripraveným sirupom potrieme koláč hneď po upečení.
Šéfkuchár: Henrieta Mičkovicová | Recept z epizódy: 02. 10. 2022
Ingrediencie
- 2 x forma na biskupský chlebík 28 cm
- na cesto:
- 530g pšeničnej hladkej múky na kysnuté cesto
- 100g krupicového cukru
- 2 ČL aktívneho sušeného droždia
- 1 citrón
- 3 väčšie vajcia
- 120 ml vody
- 1/3 ČL soli
- 150 g masla izbovej teploty
- Na čokoládovú náplň:
- 180 g kvalitnej tmavej čokolády (70%)
- 50 g práškového cukru
- 30 g kakaa
- 120 g masla
- 200 g nasekaných lieskových orechov
- 2 PL krupicového cukru
- na sirup:
- 160 ml vody
- 260 g krupicového cukru
- troška rumu
- +
- slnečnicový alebo olivový olej na vytretie foriem
Sledujte nás aj na
Facebooku a Instagrame