Ingrediencie
- na cesto:
- 1 a ¼ pohára polohrubej múky
- ¼ pohára (30g) mletých mandlí
- ¼ pohára (30g) nesladeného kakaového prášku
- ¼ pohára (50g) kryštálového cukru
- ¼ ČL soli
- 110 g studeného masla nakrájaného na kocky
- 1 ČL vanilkového extraktu Dr.Oetker
- 1 vajce
- 1-2 PL studenej vody
- surová fazuľa (na pečenie)
- na karamel:
- 1 a ½ pohára (300g) kryštálového cukru
- ½ pohára vody
- ½ pohára (120g) sladkej smotany
- 5 PL (70g) masla
- 1 ČL soli
- na čokoládovú polevu:
- ½ pohára (120 ml sladkej smotany)
- 2 čokoládové polevy Dr. Oetker
- hrubozrnná soľ na posypanie
- punčová zmrzlina
Kategórie receptov
- Najnovšie recepty
- Bravčové
- Bylinkáreň Mirky Latečkovej
- Cestoviny
- Divina
- Fitshaker
- Hovädzie
- Huby
- Hydina
- Jahňacie
- Korenia
- Králik
- Kvások
- Morské plody
- Ostatné
- Polievky
- Ryby
- Šaláty
- Sladké koláče
- Sladké zákusky
- Slané pečenie
- Smoothies
- Strukoviny
- Teľacie
- Tinkina prírodná lekáreň
- Torty
- Vegánske
- Vegetariánske jedlá
- Vianočné recepty
Partner relácie
Čokoládový koláč so slaným karamelom
Postup: Vo veľkej mise zmiešame múku, mandle, kakao, soľ a cukor. Primiešame maslo, ďalej pridáme vajíčko, vanilkový extrakt a znova premiešame. Prilejeme vodu a dokončíme cesto, ktoré zabalíme do fólie, utlačíme na placku a dáme do chladničky minimálne na 30 minút, najlepšie však cez noc. Vymastíme tortovú formu s priemerom 26 cm. Cesto rozvaľkáme na doske alebo cez fóliu na kruh s priemerom väčším než je forma. Preložíme do formy a dáme chladiť na 30 minút. Cesto popicháme vidličkou, položíme naň papier na pečenie, posypeme fazuľou a pečieme na „slepo“ pri 180 stupňoch Celzia asi 10-15 minút. Odstránime fazuľu aj papier, vrátime späť do rúry na ďalších 10-15 minút. Pred plnením necháme vychladnúť.
Na karamel si do hrnca dáme vodu a cukor. Na miernom plameni varíme bez miešania, pokiaľ sa cukor nerozpustí a nezíska karamelovú farbu. Hrniec odstavíme a pridáme smotanu, vrátime späť a varíme 1-2 minúty za stáleho miešania. Odstavíme, pridáme maslo, soľ a znova premiešame. Vychladnuté nalejeme na tuhý korpus a necháme tuhnúť 4-5 hodín.
Na polevu si necháme zovrieť smotanu, keď bublinkuje pridáme čokoládovú polevu, premiešame a necháme chvíľku odstáť. Potom polevu nalejeme na vychladnutý koláč a zatuhnutý karamel. Necháme ešte zatuhnúť 2-3 hodiny a posypeme zrniečkami hrubozrnnej soli.
Podávame s punčovou zmrzlinou.
Šéfkuchár: Kamila Magálová | Recept z epizódy: 03. 06. 2017
Ingrediencie
- na cesto:
- 1 a ¼ pohára polohrubej múky
- ¼ pohára (30g) mletých mandlí
- ¼ pohára (30g) nesladeného kakaového prášku
- ¼ pohára (50g) kryštálového cukru
- ¼ ČL soli
- 110 g studeného masla nakrájaného na kocky
- 1 ČL vanilkového extraktu Dr.Oetker
- 1 vajce
- 1-2 PL studenej vody
- surová fazuľa (na pečenie)
- na karamel:
- 1 a ½ pohára (300g) kryštálového cukru
- ½ pohára vody
- ½ pohára (120g) sladkej smotany
- 5 PL (70g) masla
- 1 ČL soli
- na čokoládovú polevu:
- ½ pohára (120 ml sladkej smotany)
- 2 čokoládové polevy Dr. Oetker
- hrubozrnná soľ na posypanie
- punčová zmrzlina
Sledujte nás aj na
Facebooku a Instagrame