Ingrediencie
- 750 g hladkej múky
- 3 PL kryštálového cukru
- 1 a 1/4 ČL soli
- 1/4 ČL sušeného droždia
- 1 a 1/2 ČL vanilkovej esencie
- 4 PL masla (+ maslo na vymastenie plechu)
- 325 ml mlieka
- 1 vajce na potretie
- na pudingovú polevu:
- 2 PL pudingového prášku
- 500 ml mlieka
- na glazúru:
- 2 šálky práškového cukru
- 3-4 PL mlieka
- na mascarpone polevu:
- 80 ml mascarpone
- 120 ml vlažného mlieka
- 250 g práškového cukru
- 1 ČL vanilkovej esencie
- na cukrovú zmes:
- 200 g kryštálového cukru
- 2ČL škorice mletej
- (čokoládové vločky)
Kategórie receptov
- Najnovšie recepty
- Bravčové
- Bylinkáreň Mirky Latečkovej
- Cestoviny
- Divina
- Fitshaker
- Hovädzie
- Huby
- Hydina
- Jahňacie
- Korenia
- Králik
- Kvások
- Morské plody
- Ostatné
- Polievky
- Ryby
- Šaláty
- Sladké koláče
- Sladké zákusky
- Slané pečenie
- Smoothies
- Strukoviny
- Teľacie
- Tinkina prírodná lekáreň
- Torty
- Vegánske
- Vegetariánske jedlá
- Vianočné recepty
Partner relácie
CINNABON (kysnuté škoricové slimáky)
V miske pomiešame múku s cukrom, soľou a droždím. Ak nemáme k dispozícii vanilkový extrakt, nahradíme kryštálový cukor vanilkovým. Potom vlejeme roztopené (nie horúce) maslo, mlieko (nie studené) a zamiešame. Nehnetieme, nemixujeme, iba zamiešame, aby vzniklo cesto odlepujúce sa od stien nádoby. Prikryjeme fóliou alebo uzavrieme do nádoby a necháme kysnúť 12 – 24 hodín. Cesto sa zdvojnásobí. (Prečo tak dlho? Pretože kvasnice dokonale predpripravia lepok na trávenie a nebude nám z neho ťažko. Samozrejme, stačí ho nechať aj kysnúť kratšie s väčším množstvom kvasníc /na toto množstvo bežne 7,5g sušeného alebo tri štvrtiny kocky čerstvého droždia/.)
Vykysnuté cesto dáme na pomúčenú pracovnú dosku a poskladáme tak, že všetky štyri strany cesta zložíme, aby ostal pomúčený bochník. Tento vytvarujeme a ľahko rozvaľkáme na asi 1 cm hrubý plát. Cesto posypeme cukrovou zmesou a dochutíme podľa ľubovôle. Čo najviac krát zrolujeme po dĺžke a nakrájame na asi 3 – 4 cm hrubé kolieska. Tie poukladáme na vymastený plech a necháme 30 minút prikryté kysnúť na mierne teplom mieste (na svetle alebo vo vyhriatej kuchyni). Rúru si rozohrejeme na 180°C. Kolieska potrieme vajíčkom a dáme piecť. Cinnabony sa môžu vo forme úplne spojiť, je to v poriadku. Pečieme približne 25 minút. Ako krém na vrch môžeme použiť klasický vanilkový puding, ktorým ešte horúcu rolku zalejeme alebo glazúru z 2 šálok práškového cukru a 3 – 4 lyžíc mlieka. Prípadne polejeme krémom z mascarpone, vlažného masla, práškového cukru a 1 ČL vanilkového extraktu. Na cesto môžeme pripraviť aj cukrovú zmes a pridať aj čokoládové vločky, alebo sušené ovocie, nutellu…
Šéfkuchár: Karin Haydu | Recept z epizódy: 31. 01. 2016
Ingrediencie
- 750 g hladkej múky
- 3 PL kryštálového cukru
- 1 a 1/4 ČL soli
- 1/4 ČL sušeného droždia
- 1 a 1/2 ČL vanilkovej esencie
- 4 PL masla (+ maslo na vymastenie plechu)
- 325 ml mlieka
- 1 vajce na potretie
- na pudingovú polevu:
- 2 PL pudingového prášku
- 500 ml mlieka
- na glazúru:
- 2 šálky práškového cukru
- 3-4 PL mlieka
- na mascarpone polevu:
- 80 ml mascarpone
- 120 ml vlažného mlieka
- 250 g práškového cukru
- 1 ČL vanilkovej esencie
- na cukrovú zmes:
- 200 g kryštálového cukru
- 2ČL škorice mletej
- (čokoládové vločky)
Sledujte nás aj na
Facebooku a Instagrame