Anjelský dych - Tajomstvo mojej kuchyne

Anjelský dych

Maspoma

Rúru s dolným a horným ohrevom vyhrejeme na 250 stupňov. Pripravíme si plech s papierom na pečenie. Vyšľaháme sneh z bielkov, postupne pridávame práškový cukor a znovu šľaháme. Sneh pridaním cukru trochu zredne, to však nevadí, šľaháme dovtedy, kým nebude znovu celkom tuhý. Následne ho rozotrieme na pripravený papier, do stredu menej cesta, na okraji viac. Vložíme do rúry a okamžite stiahneme teplotu na minimum (60 – 80 stupňov). Necháme pomaly schnúť, minimálne 2-3 hodiny. Zo začiatku sneh “narastie”, neskôr môžeme pozorovať mierne sfarbenie pečením. Pozor – jeho farba má pripomínať farbu vianočných oblátok, nie tmavšiu. Počas sušenia rúru neotvárame!

Pokiaľ snehový korpus pripravujeme večer, po 2-3 hodinách vypneme rúru a necháme ho “dôjsť” až do rána.

Korpus rozdelíme na 4 rovnaké časti, krájame po šírke.

V hrnci “nasucho” opražíme nasekané oriešky. Po chvíľke na plameni začnú voňať a hnednúť. Treba intenzívne miešať a strážiť, majú tendenciu rýchlo zhorieť (asi 1-2 minúty). Oriešky v teplom hrnci ešte “dôjdu”. Vyšľaháme 3 šľahačkové smotany na tuhý sneh. Pozor, nepridávame žiadny stužovať ani želatínu. Šľahačka musí mať tuhú konzistenciu. Rozdelíme ju na štyri časti. Do jednej časti pridáme kakao, do druhej vychladnuté upražené oriešky, do tretej instantnú kávu a štvrtú necháme bielu – neochutenú.

Na spodok podnosu položíme prvý plát, natrieme hrubú vrstvu kakaovej šľahačky, potom priložíme druhý plátvrch potrieme kávovou šľahačkou, tretí plát  vrch potrieme orieškovou šľahačkou a na koniec štvrtý plát. Zvyšnou bielou šľahačkou natrieme vrch aj boky. Dáme stuhnúť do chladničky a necháme jeden deň odstáť.

Maspoma

Šéfkuchár: Ivana Brunová | Recept z epizódy: 04. 09. 2016

Ďakujeme všetkým našim partnerom relácie

Pridajte komentár k receptu