Ingrediencie
- na kapustnicu:
- 1 kg kyslej kapusty
- hrsť sušených hríbov
- 2 sladké smotany
- Dobrota
- trocha octu
- trocha cukru
- soľ
- čierne korenie
- bobkový list
- nové korenie
- na halušky:
- 60 g roztopeného masla
- 2-3 vajcia
- 3 PL strúhanky
- 3 PL detskej krupice
- čierne korenie
- soľ
- petržlenová vňať
- na kysnuté mazancové cesto:
- 1 vajce
- 200 ml vlažného mlieka
- 1 vanilkový cukor
- 1 kocka droždia
- 380 g hladkej múky
- 80 g kryštálového cukru
- 1 PL oleja
- 60 g zmäknutého masla
- hrozienka
- 1 vajce na potretie
- klinčeky
Kategórie receptov
- Najnovšie recepty
- Bravčové
- Bylinkáreň Mirky Latečkovej
- Cestoviny
- Divina
- Fitshaker
- Hovädzie
- Huby
- Hydina
- Jahňacie
- Korenia
- Králik
- Kvások
- Morské plody
- Ostatné
- Polievky
- Ryby
- Šaláty
- Sladké koláče
- Sladké zákusky
- Slané pečenie
- Smoothies
- Strukoviny
- Teľacie
- Tinkina prírodná lekáreň
- Torty
- Vegánske
- Vegetariánske jedlá
- Vianočné recepty
Partner relácie
Kapustnica starej mamy
Kapustu nakrájame nadrobno, vložíme do hrnca a zalejeme vodou. Dochutíme Dobrotou, soľou, trochou cukru, čiernym korením, novým korením, bobkovým listom a necháme variť. Hríby namočíme do vody asi na 30 minút, pokrájame a pridáme do kapustnice.
Na halušky zmiešame vajcia so strúhankou, krupicou, čiernym korením, soľou a nadrobno posekanou petržlenovou vňaťou. Roztopené maslo nakoniec postupne prilievame, tak aby sme získali hmotu požadovanej konzistencie a necháme ju chvíľu odpočívať. Keď je kapusta s hríbikmi uvarená, postupne dvoma lyžičkami tvarujeme halušky, ktoré vkladáme do kapustnice. Na záver kapustnicu dochutíme jednou až dvoma sladkými smotanami. Môžeme pridať ešte trocha octu.
Pri varení a pečení odporúčame použiť skvelé kuchynské pomôcky Tescoma.
Pozrieť katalóg
Kapustnicu zajedáme „vtáčikmi“, ktoré pripravíme z kysnutého mazancového cesta. Pripravíme kvások z mlieka, vanilky a droždia. V mise zmiešame preosiatu múku, kryštálový cukor, žĺtok, olej, maslo. Hotový kvások a všetky suroviny zmiešame. Na záver pridáme hrozienka a vyšľahaný sneh z 1 bielka. Jemne zapracujeme. Necháme kysnúť 30 minút. Tvarujeme bochníky, ktoré potrieme rozšľahaným vajcom a dozdobíme klinčekom. Pečieme vo vyhriatej rúre prikryté alobalom, asi 40-45 minút, resp. dozlatista. Po dopečení necháme vychladnúť a pocukrujeme.
Šéfkuchár: Ľubica Čekovská | Recept z epizódy: 24. 12. 2018
Ingrediencie
- na kapustnicu:
- 1 kg kyslej kapusty
- hrsť sušených hríbov
- 2 sladké smotany
- Dobrota
- trocha octu
- trocha cukru
- soľ
- čierne korenie
- bobkový list
- nové korenie
- na halušky:
- 60 g roztopeného masla
- 2-3 vajcia
- 3 PL strúhanky
- 3 PL detskej krupice
- čierne korenie
- soľ
- petržlenová vňať
- na kysnuté mazancové cesto:
- 1 vajce
- 200 ml vlažného mlieka
- 1 vanilkový cukor
- 1 kocka droždia
- 380 g hladkej múky
- 80 g kryštálového cukru
- 1 PL oleja
- 60 g zmäknutého masla
- hrozienka
- 1 vajce na potretie
- klinčeky
Sledujte nás aj na
Facebooku a Instagrame