Korenený Leonardov chlieb, Zucchine fritte – opražené cukiny a Zadusenina z kurov na trieske zo šindľa - Tajomstvo mojej kuchyne

Korenený Leonardov chlieb, Zucchine fritte – opražené cukiny a Zadusenina z kurov na trieske zo šindľa

Maspoma

Korenený Leonardov chlieb:

Vymastíme 2 formy. Vo veľkej mise rozpustíme v horúcej vode droždie. Pridáme cukor, asi polovicu múky, soľ, sódu, smotanu a vajce. Ručným šľahačom mixujeme pri nízkej rýchlosti 30 sekúnd, potom pri vysokej rýchlosti 2 minúty. Primiešame zvyšok múky, syr a korenie. Vypracujeme cesto, ktoré rozdelíme do foriem a necháme kysnúť 50 minút. Pečieme 40 minút pri 180 stupňoch, alebo kým chlebíky zhnednú. Po upečení vyklopíme a pred podávaním necháme vychladnúť.

Zucchine fritte – opražené cukiny:

V hrnci necháme zovrieť vodu. Vložíme plátky cukiny a keď voda opäť zovrie, plátky vyberieme, precedíme a osušíme. Plátky obaľujeme v zmesi múky a soli. Vyprážame v panvici na oleji. Prebytočný olej vysušíme obrúskami, v mise posypeme anízovými alebo horčicovými semenami a pokvapkáme citrónovou šťavou.

Zadusenina z kurov na trieske zo šindľa:

Kurča podusíme na cibuli, cesnaku, masle a víne. Vedľa opražíme mandle a orechy na soli. Vyberieme mäso a výpek podelíme na tri časti. Potom mäso oberieme, posekáme nadrobno, posolíme a pridáme hrozienka, mandle či orechy, pokrájané vajce natvrdo a cibuľu z jednej časti výpeku . Okoreníme, pridáme celé surové vajce, med a poriadne premiešame.

Vypracujeme masu, z ktorej vytvarujeme šúľky a opražíme ich na masle alebo husacom sadle. Podávame na krajci z bieleho chleba.

Všetky suroviny na bielu omáčku vmiešame do kyslej smotany. Na výpeku z kurčaťa s cibuľou a cesnakom podusíme jablko alebo hrušku domäkka, rozotrieme a povaríme so smotanovou omáčkou. Na špičku noža pridáme muškátový orech a keď zovrie, odstavíme a necháme trochu vychladnúť. Pridáme maslo a primerane posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou.
Na čiernu omáčku v druhej časti výpeku podusíme posekané sušené slivky, pridáme postrúhaný zázvor, pomrvenú opečenú hrianku z čierneho chleba a dusíme spolu do mäkka. Potom ochutíme medom a citrónovou šťavou, rozotrieme a podávame.

Maspoma

Šéfkuchár: Janka a Peter Kozovci | Recept z epizódy: 12. 04. 2015

Ďakujeme všetkým našim partnerom relácie

Pridajte komentár k receptu