Ingrediencie
- Korenený Leonardov chlieb:
- ¼ šálky horúcej vody,
- 1 balenie suchého droždia,
- 2 a 1/3 šálky múky,
- 1 KL soli,
- 2 PL kryštálového cukru,
- ¼ KL jedlej sódy,
- 1 šálka kyslej smotany,
- 1 vajce,
- 1 šálka postrúhaného parmezánu,
- 1 KL čerstvo pomletého čierneho korenia
- Zucchine fritte – opražené cukiny:
- ½ kg cukiny nakrájanej na tenké plátky,
- ¾ šálky múky,
- ½ KL soli,
- ¼ šálky olivového oleja,
- 1 PL anízových alebo horčicových semien rozdrvených v mažiari,
- šťava z ½ citróna
- Zadusenina z kurov na trieske zo šindľa:
- 6 dolných kuracích nôh,
- 2 väčšie cibule,
- 4 strúčiky cesnaku,
- ½ štvrtinky masla,
- 3 PL husacej masti,
- 2 PL hrozienok,
- 2 PL surových mandlí,
- 2 PL orechov,
- 2 vajcia,
- niekoľko zrniečok korenia štyroch farieb do mlynčeka,
- 1-2 PL medu,
- 6 triesok odštiepených zo šindľa (môžeme nahradiť špajdľami),
- biely chlieb (sendvič)
- BIELA omáčka:
- 1 kyslá smotana,
- výpek z kurčaťa s obsahom cibule a cesnaku,
- 1 hruška alebo jablko,
- na špičku noža muškátového orieška,
- hrsť petržlenovej vňate
- ČIERNA omáčka:
- Výpek z kurčaťa s cibuľou a smotanou,
- 2 krajce čierneho chleba,
- 100 g sušených sliviek,
- trošku zázvoru,
- 1 KL medu,
- 1 citrón
Kategórie receptov
- Najnovšie recepty
- Bravčové
- Bylinkáreň Mirky Latečkovej
- Cestoviny
- Divina
- Fitshaker
- Hovädzie
- Huby
- Hydina
- Jahňacie
- Korenia
- Králik
- Kvások
- Morské plody
- Ostatné
- Polievky
- Ryby
- Šaláty
- Sladké koláče
- Sladké zákusky
- Slané pečenie
- Smoothies
- Strukoviny
- Teľacie
- Tinkina prírodná lekáreň
- Torty
- Vegánske
- Vegetariánske jedlá
- Vianočné recepty
Partner relácie
Korenený Leonardov chlieb, Zucchine fritte – opražené cukiny a Zadusenina z kurov na trieske zo šindľa
Korenený Leonardov chlieb:
Vymastíme 2 formy. Vo veľkej mise rozpustíme v horúcej vode droždie. Pridáme cukor, asi polovicu múky, soľ, sódu, smotanu a vajce. Ručným šľahačom mixujeme pri nízkej rýchlosti 30 sekúnd, potom pri vysokej rýchlosti 2 minúty. Primiešame zvyšok múky, syr a korenie. Vypracujeme cesto, ktoré rozdelíme do foriem a necháme kysnúť 50 minút. Pečieme 40 minút pri 180 stupňoch, alebo kým chlebíky zhnednú. Po upečení vyklopíme a pred podávaním necháme vychladnúť.
Zucchine fritte – opražené cukiny:
V hrnci necháme zovrieť vodu. Vložíme plátky cukiny a keď voda opäť zovrie, plátky vyberieme, precedíme a osušíme. Plátky obaľujeme v zmesi múky a soli. Vyprážame v panvici na oleji. Prebytočný olej vysušíme obrúskami, v mise posypeme anízovými alebo horčicovými semenami a pokvapkáme citrónovou šťavou.
Zadusenina z kurov na trieske zo šindľa:
Kurča podusíme na cibuli, cesnaku, masle a víne. Vedľa opražíme mandle a orechy na soli. Vyberieme mäso a výpek podelíme na tri časti. Potom mäso oberieme, posekáme nadrobno, posolíme a pridáme hrozienka, mandle či orechy, pokrájané vajce natvrdo a cibuľu z jednej časti výpeku . Okoreníme, pridáme celé surové vajce, med a poriadne premiešame.
Vypracujeme masu, z ktorej vytvarujeme šúľky a opražíme ich na masle alebo husacom sadle. Podávame na krajci z bieleho chleba.
Všetky suroviny na bielu omáčku vmiešame do kyslej smotany. Na výpeku z kurčaťa s cibuľou a cesnakom podusíme jablko alebo hrušku domäkka, rozotrieme a povaríme so smotanovou omáčkou. Na špičku noža pridáme muškátový orech a keď zovrie, odstavíme a necháme trochu vychladnúť. Pridáme maslo a primerane posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou.
Na čiernu omáčku v druhej časti výpeku podusíme posekané sušené slivky, pridáme postrúhaný zázvor, pomrvenú opečenú hrianku z čierneho chleba a dusíme spolu do mäkka. Potom ochutíme medom a citrónovou šťavou, rozotrieme a podávame.
Šéfkuchár: Janka a Peter Kozovci | Recept z epizódy: 12. 04. 2015
Ingrediencie
- Korenený Leonardov chlieb:
- ¼ šálky horúcej vody,
- 1 balenie suchého droždia,
- 2 a 1/3 šálky múky,
- 1 KL soli,
- 2 PL kryštálového cukru,
- ¼ KL jedlej sódy,
- 1 šálka kyslej smotany,
- 1 vajce,
- 1 šálka postrúhaného parmezánu,
- 1 KL čerstvo pomletého čierneho korenia
- Zucchine fritte – opražené cukiny:
- ½ kg cukiny nakrájanej na tenké plátky,
- ¾ šálky múky,
- ½ KL soli,
- ¼ šálky olivového oleja,
- 1 PL anízových alebo horčicových semien rozdrvených v mažiari,
- šťava z ½ citróna
- Zadusenina z kurov na trieske zo šindľa:
- 6 dolných kuracích nôh,
- 2 väčšie cibule,
- 4 strúčiky cesnaku,
- ½ štvrtinky masla,
- 3 PL husacej masti,
- 2 PL hrozienok,
- 2 PL surových mandlí,
- 2 PL orechov,
- 2 vajcia,
- niekoľko zrniečok korenia štyroch farieb do mlynčeka,
- 1-2 PL medu,
- 6 triesok odštiepených zo šindľa (môžeme nahradiť špajdľami),
- biely chlieb (sendvič)
- BIELA omáčka:
- 1 kyslá smotana,
- výpek z kurčaťa s obsahom cibule a cesnaku,
- 1 hruška alebo jablko,
- na špičku noža muškátového orieška,
- hrsť petržlenovej vňate
- ČIERNA omáčka:
- Výpek z kurčaťa s cibuľou a smotanou,
- 2 krajce čierneho chleba,
- 100 g sušených sliviek,
- trošku zázvoru,
- 1 KL medu,
- 1 citrón
Sledujte nás aj na
Facebooku a Instagrame