Ingrediencie
- na chobotničky:
- 1 kg chladených chobotničiek
- 2 l zeleninového vývaru
- 250 ml oleja (olivový extra panenský)
- 30 g tymianu čerstvého
- 500 g mrkvy
- 500 g buľvového zeleru
- 200 ml bieleho suchého vína
- biele mleté korenie
- 20 g soli
- na sépie:
- 1 kg chladených sépií
- 250 ml oleja (olivový extra panenský)
- 20 g soli
- 30 g cukru
- 100 g citrónu ( šťava + kôra)
- 40 g čerstvého cesnaku
- 30 g čerstvého koriandru
- na krevety:
- 1 kg kreviet tigrích (surové , nesparené)
- 250 ml oleja (olivový extra panenský)
- 20 g soli
- 20 g feferóniek
- 30 g čerstvého cesnaku
- 30 g čerstvého zázvoru
- 100 g šalotky
- na mušle:
- 1 kg mušlí slávok Jumbo
- 100 ml oleja (olivový extra panenský)
- 40 g čerstvého cesnaku
- 500 g bieleho jogurtu
- 500 g šalátovej uhorky
- 30 g mäty piepornej
- 1 g mletého koriandru
- 10 g soli
Kategórie receptov
- Najnovšie recepty
- Bravčové
- Bylinkáreň Mirky Latečkovej
- Cestoviny
- Divina
- Fitshaker
- Hovädzie
- Huby
- Hydina
- Jahňacie
- Korenia
- Králik
- Kvások
- Morské plody
- Ostatné
- Polievky
- Ryby
- Šaláty
- Sladké koláče
- Sladké zákusky
- Slané pečenie
- Smoothies
- Strukoviny
- Teľacie
- Tinkina prírodná lekáreň
- Torty
- Vegánske
- Vegetariánske jedlá
- Vianočné recepty
Partner relácie
Variácie marinovaných plodov mora
marinované chobotničky :
Očistené chladené chobotničky vložíme do ochuteného zeleninového vývaru a varíme ich „tiahnutím“(t.j. jemným prebublavaním) domäkka. Kým sa nám uvaria, pripravíme marinádu. Olúpeme koreňovú zeleninu a nakrájame ju na tenké dlhé rezančeky, asi 2 mm hrubé. Na panvicu dáme trochu olivového oleja a krátko na ňom restujeme koreňovú zeleninu. Pridáme biele víno, krátko povaríme, vypneme príkon tepla a nakoniec vložíme lístky tymianu. Zelenina musí zostať „all dente“, potom ju ochutíme soľou a bielym korením. Do misky dáme pošírované chobotničky, k nim pridáme ochutenú zeleninu a všetko zalejeme teplým olivovým olejom. Zľahka premiešame a necháme vychladnúť.
marinované sépie :
Očistené sépie nakrájame na kolieska s priemerom asi 1 cm, hlavičky necháme vcelku, veľmi malé sépie nechávame v celku a nožom nakrojíme do mriežky. Na panvicu dáme časť olivového oleja a všetko opečieme. Opečené sépie vyberieme, pridáme na plátky nakrájaný cesnak a mierne ho restujeme. Otrhané listy koriandra pokrájame na rezančeky. Opečené sépie, cesnak a pokrájaný koriander zmiešame v miske, ochutíme emulziou (šťava z citróna, kôra z citróna, soľ, cukor a prilejeme teplý olivový olej). Túto zmes necháme vychladnúť.
marinované krevety:
Najprv pripravíme marinádu: Olúpanú šalotku nakrájame na mesiačiky, cesnak na plátky a očistený zázvor na jemné rezančeky. Feferónku aj so semienkami nakrájame na tenké krúžky. Na panvici na malom množstve olivového oleja restujeme „do sklovita“ šalotku, pridáme cesnak, zázvor, feferónku a ešte krátko restujeme, aby sa nám pekne uvoľnila aróma použitých surovín. Všetko zalejeme zvyšným olejom a osolíme. Očistené krevety dáme na dierkovanú nádobu (parák alebo sito). Pod ňu dáme druhú nádobu, do ktorej zachytíme šťavu z kreviet. Krevety varíme pri teplote 80 °C asi 4 minúty. Následne presypeme krevety spolu so zachytenou šťavou do marinády, dochutíme soľou a necháme vychladnúť.
marinované mušle:
Mušle starostlivo prepláchneme, vodu niekoľkokrát vymeníme. 2/3 z nich vylúpeme, 1/3 necháme so schránkou. Starostlivo prepláchnuté slávky krátko restujeme na cesnakovom oleji, osolíme a necháme marinovať asi 4 hodiny. Na dochutenie pripravíme jogurtový dressing z jogurtu, na kocky nakrájanej šalátovej uhorky (bez semien). Listy mäty opláchneme a pokrájame. Dressing dochutíme soľou a mletým koriandrom.
Poznámka Vojta Arzta:
Všetky morské plody sa tepelne upravujú len veľmi krátko, pretože strácajú na objeme a sú stále tuhšie. Morské plody treba dobre ochutiť. Vyžadujú pikantnejšie nálevy a marinády, pretože rýchlo absorbujú chute. Upravené morské plody môžu byť súčasťou šalátov alebo ich podávame samostatne.
Šéfkuchár: Vojtech Artz | Recept z epizódy: 07. 10. 2018
Ingrediencie
- na chobotničky:
- 1 kg chladených chobotničiek
- 2 l zeleninového vývaru
- 250 ml oleja (olivový extra panenský)
- 30 g tymianu čerstvého
- 500 g mrkvy
- 500 g buľvového zeleru
- 200 ml bieleho suchého vína
- biele mleté korenie
- 20 g soli
- na sépie:
- 1 kg chladených sépií
- 250 ml oleja (olivový extra panenský)
- 20 g soli
- 30 g cukru
- 100 g citrónu ( šťava + kôra)
- 40 g čerstvého cesnaku
- 30 g čerstvého koriandru
- na krevety:
- 1 kg kreviet tigrích (surové , nesparené)
- 250 ml oleja (olivový extra panenský)
- 20 g soli
- 20 g feferóniek
- 30 g čerstvého cesnaku
- 30 g čerstvého zázvoru
- 100 g šalotky
- na mušle:
- 1 kg mušlí slávok Jumbo
- 100 ml oleja (olivový extra panenský)
- 40 g čerstvého cesnaku
- 500 g bieleho jogurtu
- 500 g šalátovej uhorky
- 30 g mäty piepornej
- 1 g mletého koriandru
- 10 g soli
Sledujte nás aj na
Facebooku a Instagrame