Ingrediencie
- 4 filety z morského vlka
- 400 g soli
- 600 g krupicového cukru
- kôra z 1 citróna bez bielej časti šupy
- kôra z 1 pomaranča
- 2 PL mix korenia ( čierne celé korenie, nové korenie, červené korenie a bobkový list)
- olej
- na vermut želé:
- 200 ml vermutu
- 70 ml vody
- šťava a kôra z jedného citróna
- želatína alebo agar podľa potreby
- kôpor
- na šalát:
- 1 kaleráb
- 1 zelené jablko Golden Smith
- soľ lupienková
- olivový olej Extra Virgine
- troška cukru
- citrónová šťava
- na sépiovú majonézu:
- 2 PL domácej majonézy (vajce , olej)
- sépiové farbivo
- + na ozdobu
- 2 červené reďkovky
- 2 vetvičky čerstvého kôpru
- 4 ČL kaviáru z divého lososa alebo pstruha
- 1 stonka voňavého stonkového zeleru ( sedano) a bylinky na ozdobu
Kategórie receptov
- Najnovšie recepty
- Bravčové
- Bylinkáreň Mirky Latečkovej
- Cestoviny
- Divina
- Fitshaker
- Hovädzie
- Huby
- Hydina
- Jahňacie
- Korenia
- Králik
- Kvások
- Morské plody
- Ostatné
- Polievky
- Ryby
- Šaláty
- Sladké koláče
- Sladké zákusky
- Slané pečenie
- Smoothies
- Strukoviny
- Teľacie
- Tinkina prírodná lekáreň
- Torty
- Vegánske
- Vegetariánske jedlá
- Vianočné recepty
Partner relácie
Morský vlk s jablkovo kalerábovým šalátom a sépiovou majonézou
Filety z morského vlka zbavíme kostí a osušíme. Soľ zmiešame s cukrom, zmesou korenia, kôrou z citróna a pomaranča. Filety naložíme do pripravenej zmesi na asi 45 minút. Potom opláchneme pod studenou vodou a osušíme. Stiahneme z kože a nakrájame na porcie. Kožu z morského vlka vystrieme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme olejom, prikryjeme papierom na pečenie a prípadne zaťažíme plechom. Sušíme pri 80 stupňoch Celzia v rúre alebo sušičke niekoľko hodín. Pred podávaním kožu vypražíme v horúcom oleji.
Vermut a vodu privedieme k varu a necháme mierne vychladnúť. Pridáme šťavu, kôru z citrónov, želatínu a rozmiešame. Znova necháme troška vychladnúť a pridáme nasekaný kôpor. Vylejeme na výšku 2 mm a necháme stuhnúť. Stuhnuté želé nakrájame na dlhé pásiky ( na pokrytie ryby) .
Kaleráb očistíme a nakrájame na plátky, následne na tenké dlhé rezančeky – ,, jullienne´´ a následne na ,,brunoisse´´ – malé kocky 2×2 mm. Jablko umyjeme a nakrájame na veľmi tenké plátky aj so zelenou šupou. Nakrájame tak isto na ,,brunoisse´´. Tesne pred servírovaním kaleráb a jablko dochutíme soľou, olivovým olejom, citrónovou šťavou a podľa chuti cukrom.
Domácu majonézu dochutíme a zafarbíme sépiovým farbivom.
Reďkovku umyjeme a nakrájame na veľmi tenké kolieska, bylinky jemne natrháme .
Na tanier položíme najskôr po dĺžke šalátik, ďalej plátok vlka, ktorý potrieme olejom a posolíme lupienkovou soľou, prikryjeme s želé. Ozdobíme reďkovkou, bylinkami, kôprom, kaviárom, naloženým stonkovým zelerom ( ryžový ocot a cukor), sépiovou majonézou a čipsom z kože.
Rada na záver: miesto morského vlka môžeme použiť aj pstruha a majonézu môžeme dochutiť namiesto sépiového farbiva citrónovou alebo pomarančovou šťavou.
Šéfkuchár: Vojto Artz | Recept z epizódy: 10. 03. 2019
Ingrediencie
- 4 filety z morského vlka
- 400 g soli
- 600 g krupicového cukru
- kôra z 1 citróna bez bielej časti šupy
- kôra z 1 pomaranča
- 2 PL mix korenia ( čierne celé korenie, nové korenie, červené korenie a bobkový list)
- olej
- na vermut želé:
- 200 ml vermutu
- 70 ml vody
- šťava a kôra z jedného citróna
- želatína alebo agar podľa potreby
- kôpor
- na šalát:
- 1 kaleráb
- 1 zelené jablko Golden Smith
- soľ lupienková
- olivový olej Extra Virgine
- troška cukru
- citrónová šťava
- na sépiovú majonézu:
- 2 PL domácej majonézy (vajce , olej)
- sépiové farbivo
- + na ozdobu
- 2 červené reďkovky
- 2 vetvičky čerstvého kôpru
- 4 ČL kaviáru z divého lososa alebo pstruha
- 1 stonka voňavého stonkového zeleru ( sedano) a bylinky na ozdobu
Sledujte nás aj na
Facebooku a Instagrame