Ingrediencie
- 1 menší morský čert (alebo 600 g filet)
- soľ
- čierne korenie
- olivový olej extra panenský
- 150 g šošovice Beluga
- 150 g zelenej fazule Fava
- 8 zelených šparglí baby
- 2 baby cukety
- koreňová zelenina
- rybí vývar z kostí a hlavy morského čerta a koreňovej zeleniny a korenia
- šafran + zmes byliniek
- 1 šalotka
- 100 ml smotany 30%
- 150 ml bieleho vína
- 150 g masla
- 200 g hladkej múky
- 6 vaječných žĺtkov
- 150 g sladkých paradajok
- bazalka čerstvá
- 1 vajce na potretie
- 8 mušlí - mandľoviek
- Mikro bylinky
Kategórie receptov
- Najnovšie recepty
- Bravčové
- Bylinkáreň Mirky Latečkovej
- Cestoviny
- Divina
- Fitshaker
- Hovädzie
- Huby
- Hydina
- Jahňacie
- Korenia
- Králik
- Kvások
- Morské plody
- Ostatné
- Polievky
- Ryby
- Šaláty
- Sladké koláče
- Sladké zákusky
- Slané pečenie
- Smoothies
- Strukoviny
- Teľacie
- Tinkina prírodná lekáreň
- Torty
- Vegánske
- Vegetariánske jedlá
- Vianočné recepty
Partner relácie
Morský čert so šošovicou, Mandľovkoua raviolkou preliaty šafránovým velouté
Očistené filé z morského čerta naporcujeme na valčeky, uložíme do vákua a varíme v sous vide na 55 stupňov Celzia asi 15 minút. Mäso musí byť vnútri šťavnaté, neprevarené. Hotové filé vyberieme, osušíme a pred podávaním veľmi rýchlo opečieme na prepustenom masle alebo olivovom oleji s kúskom masla. Dochutíme soľou a čerstvo namletým korením.
Špargľu veľmi krátko blanšírujeme (ponoríme na 30 sekúnd do vriacej vody) a následne schladíme v ľadovej vode. Tesne pred podávaním ju prehrejeme vo vývare s maslom spolu s fava fazuľou, ktorú sme olúpali od hrubšej šupky a opečenou cuketou, všetko osolíme a okoreníme.
Koreňovú zeleninu nakrájame na drobné kocky ( 2×2 mm) a orestujeme na masle. Pridáme na uvarenú šošovicu a ochutíme soľou a korením.
Bielu omáčku pripravíme zo šalotky, vína, byliniek, redukovaného rybieho vývaru a šafranu, zjemníme ju smotanou a maslom, pri podávaní vyšľaháme do peny.
Drobné cherry paradajky nakrájame na malé kocky, ochutíme pokrájanými listami bazalky, soľou, korením a olivovým olejom. Z múky a vajec v mise vypracujeme hladké vláčne cesto. Prikryjeme ho potravinovou fóliou, aby neobschlo a necháme ho odležať, aby sa nám lepšie vyvaľkalo. Z odležaného cesta vyvaľkáme na stole veľmi tenkú, takmer priehľadnú placku. Okrúhlym vykrajovačom vykrojíme, okraje potrieme rozšľahaným vajcom alebo vodou, do stredu vložíme ochutené paradajky, prehneme, prstami na krajoch pritlačíme a dotvarujeme raviolku. Varíme vo vriacej osolenej vode asi 3 minúty. Po uvarení ju vyberieme a pokvapkáme olivovým olejom.
Mušle mandľovky očistíme a opláchneme pod studenou vodou . Necháme otvoriť nad parou alebo vo vývare tesne pred servisom. Vrchnú časť ulity odstránime a k mušliam do ulity naservírujeme zvyšok ochutených paradajok a drobnú oblohu z mikro byliniek.
Na predhriaty tanier položíme na masle prehriatu zeleninu, pridáme ochutenú šošovicu, na ňu naukladáme medailóniky z čerta a paradajkovú raviolku. Všetko doplníme mušľami a šafranovou omáčkou.
Niekoľko rád:
Z hlavy, kostí, koreňovej zeleniny a korenín pripravíme rybí vývar, ktorý scedíme a pridáme víno . Redukujeme na silný ,,hustý´´ vývar.
Pokiaľ nemáme ,,sous vide´´, tak môžeme rybu pripraviť aj na pare alebo ju na čas ponoríme do horúceho vývaru.
Pokiaľ máme veľké paradajky , tak ich najskôr ponoríme do vriacej vody, schladíme a olúpeme. Pokiaľ máme možnosť, tak dužinu z paradajok krátko zaúdime.
Šéfkuchár: Vojtech Artz | Recept z epizódy: 24. 03. 2019
Ingrediencie
- 1 menší morský čert (alebo 600 g filet)
- soľ
- čierne korenie
- olivový olej extra panenský
- 150 g šošovice Beluga
- 150 g zelenej fazule Fava
- 8 zelených šparglí baby
- 2 baby cukety
- koreňová zelenina
- rybí vývar z kostí a hlavy morského čerta a koreňovej zeleniny a korenia
- šafran + zmes byliniek
- 1 šalotka
- 100 ml smotany 30%
- 150 ml bieleho vína
- 150 g masla
- 200 g hladkej múky
- 6 vaječných žĺtkov
- 150 g sladkých paradajok
- bazalka čerstvá
- 1 vajce na potretie
- 8 mušlí - mandľoviek
- Mikro bylinky
Sledujte nás aj na
Facebooku a Instagrame