Ingrediencie
- na štartér:
- 166 g pšeničnej hladkej múky na kváskovanie
- 166 g vody
- 1 PL materského kvásku
- na zapletanky:
- 334 g pšeničnej hladkej múky na kváskovanie
- 104 g vody
- 1PL masti
- 1,5 – 2 ČL soli
- 1 ČL jačmenného sladu
Kategórie receptov
- Najnovšie recepty
- Bravčové
- Bylinkáreň Mirky Latečkovej
- Cestoviny
- Divina
- Fitshaker
- Hovädzie
- Huby
- Hydina
- Jahňacie
- Korenia
- Králik
- Kvások
- Morské plody
- Ostatné
- Polievky
- Ryby
- Šaláty
- Sladké koláče
- Sladké zákusky
- Slané pečenie
- Smoothies
- Strukoviny
- Teľacie
- Tinkina prírodná lekáreň
- Torty
- Vegánske
- Vegetariánske jedlá
- Vianočné recepty
Partner relácie
Zapletanky
Na štartér spolu zmiešame všetky suroviny v mise, prekryjeme fóliou a necháme pri izbovej teplote prekvasiť asi 9-12 hodín.
Múku najprv preosejeme, potom pridáme všetky ostatné suroviny so štartérom. Vymiesime vláčne, poddajné, nelepivé cesto. Správne vymiesené je, ak je na povrchu krásne hladké a naše ruky sú čisté. Takéto cesto dáme do misy, prekryjeme fóliou a necháme 3 hodiny prekvasiť. Cesto viditeľne zväčší svoj objem. Počas tejto doby kvasenia nie je potrebné cesto prekladať. Následne ho premiestnime na pracovnú dosku a rozdelíme na 8 rovnako veľkých kúskov. Každý kúsok cesta premiesime v rukách a vytvarujeme do malého bochníčka. Bochníčky necháme asi 5 minút oddýchnuť, aby sa nám s nimi lepšie pracovalo.
Potom bochníček rukou rozvaľkáme na valček. Stierkou na cesto ho pozdĺžne rozdelíme na polovicu s tým, že koniec necháme spojený. Dva valčeky okolo seba obtočíme. Koniec poriadne stlačíme a zapletanku dáme na papier na pečenie.Takto spracujeme všetky bochníčky. Hotové zapletanky prekryjeme fóliou a necháme finálne 2 – 3 hodiny vykvasiť.
Rúru vyhrejeme na 250 stupňov Celzia s tým, že od začiatku dáme zahrievať do stredu rúry plech, na ktorom budeme zapletanky piecť a na dno rúry umiestnime plech/nádobu na zaparenie, t.j. na vodu.
Z vykvasených zapletaniek odstránime fóliu, postriekame ich rozprašovačom s vodou a posypeme makom. Pomocou sádzacej lopaty ich prenesieme na vyhriaty plech a do spodného plechu vylejeme 1 hrnček vody. Voda sa premení rýchlo na paru, ktorá pomôže zapletankám zdvihnúť sa do výšky. Pečieme 10 – 15 minút, v závislosti od rúry. Krásna hnedá farba povrchu je znamenie, že sa už pýtajú von.
Po vytiahnutí plechu upečené zapletanky opäť rýchlo postriekame vodou, premiestnime na mriežku a necháme vychladnúť.
Šéfkuchár: Naty Žúreková Štefková | Recept z epizódy: 24. 02. 2019
Ingrediencie
- na štartér:
- 166 g pšeničnej hladkej múky na kváskovanie
- 166 g vody
- 1 PL materského kvásku
- na zapletanky:
- 334 g pšeničnej hladkej múky na kváskovanie
- 104 g vody
- 1PL masti
- 1,5 – 2 ČL soli
- 1 ČL jačmenného sladu
Sledujte nás aj na
Facebooku a Instagrame