Ingrediencie
- na štartér:
- 150 g pšeničnej hladkej múky na kváskovanie
- 150 g vody
- 1 PL materského kvásku
- na cesto:
- 390 g pšeničnej hladkej múky na kváskovanie
- 50-80 g kryštálového cukru
- 40 g oleja
- 1 vajce
- 2 žĺtky
- 50 g mlieka
- štipka soli
Kategórie receptov
- Najnovšie recepty
- Bravčové
- Bylinkáreň Mirky Latečkovej
- Cestoviny
- Divina
- Fitshaker
- Hovädzie
- Huby
- Hydina
- Jahňacie
- Korenia
- Králik
- Kvások
- Morské plody
- Ostatné
- Polievky
- Ryby
- Šaláty
- Sladké koláče
- Sladké zákusky
- Slané pečenie
- Smoothies
- Strukoviny
- Teľacie
- Tinkina prírodná lekáreň
- Torty
- Vegánske
- Vegetariánske jedlá
- Vianočné recepty
Partner relácie
Nepravý Challah podľa Naty
Suroviny na štartér zmiešame spolu v miske. Prekryjeme nepriedušným materiálom (potravinárska fólia) a necháme pri izbovej teplote kvasiť 9-12 hodín alebo do zdvojnásobenia objemu.
Ku vykvasenému štartéru pridáme preosiatu múku a aj ostatné suroviny na cesto. Vymiesime vláčne, hebké a takmer nelepivé cesto. Necháme v mise prikryté nepriedušnou fóliou asi 3 hodiny kvasiť. Počas tejto doby cesto jedenkrát, asi v strede kvasenia, premiesime, aby sme vypudili bublinky.
Vykvasené cesto dáme na mierne pomúčenú dosku a rozdelíme na 4 rovnaké časti. Z každej štvrtiny cesta vyvaľkáme valček asi 40 – 50 cm dlhý. Začneme zapletať do kríža. Valček, ktorý je dolu, prekrížime s tým, čo je hore. Vznikne nám zapletený koberček z cesta. Konce poriadne stlačíme k sebe. Cesto po krajoch dookola zrolujeme, aby nám vznikla zapletená guľa- challah. Hotový prenesieme na plech s papierom na pečenie a prekryjeme fóliou. Necháme finálne vykvasiť asi 1,5 hodiny.
Rúru vyhrejeme na 180 stupňov Celzia, fóliu odstránime, challah potrieme bielkom a pečieme asi 30 minút. Upečený znie zospodu duto a na povrchu je nádherne jantárovo – zlatistý. Pred podávaním necháme vychladnúť na mriežke.
Šéfkuchár: Naty Žúreková Štefková | Recept z epizódy: 27. 10. 2019
Ingrediencie
- na štartér:
- 150 g pšeničnej hladkej múky na kváskovanie
- 150 g vody
- 1 PL materského kvásku
- na cesto:
- 390 g pšeničnej hladkej múky na kváskovanie
- 50-80 g kryštálového cukru
- 40 g oleja
- 1 vajce
- 2 žĺtky
- 50 g mlieka
- štipka soli
Sledujte nás aj na
Facebooku a Instagrame