Nepravý Challah podľa Naty - Tajomstvo mojej kuchyne

Nepravý Challah podľa Naty

Maspoma

Suroviny na štartér zmiešame spolu v miske. Prekryjeme nepriedušným materiálom (potravinárska fólia) a necháme pri izbovej teplote kvasiť 9-12 hodín alebo do zdvojnásobenia objemu.

Ku vykvasenému štartéru pridáme preosiatu múku a aj ostatné suroviny na cesto. Vymiesime vláčne, hebké a takmer nelepivé cesto. Necháme v mise prikryté nepriedušnou fóliou asi 3 hodiny kvasiť. Počas tejto doby cesto jedenkrát, asi v strede kvasenia, premiesime, aby sme vypudili bublinky.

Vykvasené cesto dáme na mierne pomúčenú dosku a rozdelíme na 4 rovnaké časti. Z každej štvrtiny cesta vyvaľkáme valček asi 40 – 50 cm dlhý. Začneme zapletať do kríža. Valček, ktorý je dolu, prekrížime s tým, čo je hore. Vznikne nám zapletený koberček z cesta. Konce poriadne stlačíme k sebe. Cesto po krajoch dookola zrolujeme, aby nám vznikla zapletená guľa- challah. Hotový prenesieme na plech s papierom na pečenie a prekryjeme fóliou. Necháme finálne vykvasiť asi 1,5 hodiny.

Rúru vyhrejeme na 180 stupňov Celzia, fóliu odstránime, challah potrieme bielkom a pečieme asi 30 minút. Upečený  znie zospodu duto a na povrchu je nádherne jantárovo – zlatistý.  Pred podávaním necháme vychladnúť na mriežke.

Maspoma

Šéfkuchár: Naty Žúreková Štefková | Recept z epizódy: 27. 10. 2019

Ďakujeme všetkým našim partnerom relácie

Pridajte komentár k receptu