Ingrediencie
- na štartér:
- 200 g pšeničnej polohrubej múky na kváskovanie
- 200 g vody
- 1 PL materského kvásku
- na cesto:
- 400 g pšeničnej polohrubej múky na kváskovanie
- 50 g vlažného mlieka
- 2 PL masla
- 2 PL bravčovej masti
- 2 žĺtky
- 4 PL trstinového cukru
- 1 vanilkový cukor
- nastrúhaná kôra z 1 bio citróna
- štipku soli
- + na potretie:
- 1 vajce
- 1 PL masla
- na plnku:
- hustý lekvár alebo džem (prípadne mak, orechy, tvaroh)
Kategórie receptov
- Najnovšie recepty
- Bravčové
- Bylinkáreň Mirky Latečkovej
- Cestoviny
- Divina
- Fitshaker
- Hovädzie
- Huby
- Hydina
- Jahňacie
- Korenia
- Králik
- Kvások
- Morské plody
- Ostatné
- Polievky
- Ryby
- Šaláty
- Sladké koláče
- Sladké zákusky
- Slané pečenie
- Smoothies
- Strukoviny
- Teľacie
- Tinkina prírodná lekáreň
- Torty
- Vegánske
- Vegetariánske jedlá
- Vianočné recepty
Partner relácie
Babičkine buchty
Na prípravu štartéra zmiešame v mise všetky suroviny a prikryjeme potravinovou fóliou, aby neobschol a kvások správne pracoval. Pri teplote 22 stupňov Celzia ho necháme kvasiť 9 – 12 hodín.
Suroviny na cesto pridáme k štartéru a vymiesime. S jemným a vláčnym cestom sa krásne pracuje a dobre sa odliepa od stien misy. Vďaka nastrúhanej citrónovej kôre aj krásne vonia.
Misu s cestom prekryjeme potravinovou fóliou a necháme 2 hodiny oddychovať pri izbovej teplote, aby sa naštartovalo kvasenie. Počas kvasenia cesto 1 – 2 krát v mise poprekladáme natiahnutím z jednej strany smerom na opačnú stranu. Cesto počas kvasenia zväčší svoj objem, potom ho vyklopíme na mierne pomúčenú pracovnú dosku a vyvaľkáme na hrúbku približne 1 cm. Pomocou vykrajovačky alebo pohárika vykrajujeme kolieska. V tomto recepte bol použitý pohár s priemerom 8 cm. Do stredu vykrojených koliesok dáme hustý lekvár (množstvo lekváru zvolíme podľa toho, či máme radi veľa alebo menej lekvárové buchty). Zvolíme lekvár alebo hustý džem, príliš riedky by nám z buchiet vytiekol. Cesto s lekvárom zabalíme tak, že prstami zatlačíme ich okraje. Takto zlepené buchty poukladáme spojom nadol na plech pokrytý papierom na pečenie (alebo do vymastenej jenskej misy). Buchty umiestňujeme na plech s menšími medzerami, nakoľko pri ďalšom kvasení ešte podrastú. Celý plech s buchtami prekryjeme potravinovou fóliou a necháme prekvasiť cca 2 hodiny pri izbovej teplote.
Pri varení a pečení odporúčame použiť skvelé kuchynské pomôcky Tescoma.
Pozrieť katalóg
Rúru dáme vyhriať na 250 stupňov Celzia. Z plechu dáme dole fóliu a buchty potrieme rozšľahaným vajíčkom. Dáme piecť do stredu rúry na 8 minút pri 250 stupňov Celzia. Následne znížime teplotu na 200oC a plech s buchtami prikryjeme alobalom. Pečieme asi 8 minút, potom odstránime alobal a buchty ešte dopekáme pri teplote 200 stupňov Celzia. Čas záleží podľa farby – až do zlatistého odtieňa buchiet.
Po vytiahnutí z rúry potrieme buchty rozpusteným maslom.
Šéfkuchár: Naty Žúreková Štefková | Recept z epizódy: 17. 02. 2019
Ingrediencie
- na štartér:
- 200 g pšeničnej polohrubej múky na kváskovanie
- 200 g vody
- 1 PL materského kvásku
- na cesto:
- 400 g pšeničnej polohrubej múky na kváskovanie
- 50 g vlažného mlieka
- 2 PL masla
- 2 PL bravčovej masti
- 2 žĺtky
- 4 PL trstinového cukru
- 1 vanilkový cukor
- nastrúhaná kôra z 1 bio citróna
- štipku soli
- + na potretie:
- 1 vajce
- 1 PL masla
- na plnku:
- hustý lekvár alebo džem (prípadne mak, orechy, tvaroh)
Sledujte nás aj na
Facebooku a Instagrame