Ingrediencie
- 2 morčacie stehná
- bravčová alebo kačacia masť
- 1 veľká červená cibuľa
- 2 čerstvé červené papriky
- 1/3 póru
- 100 ml červeného vína
- 1 ČL sójovej omáčky
- 100 ml šľahačkovej smotany
- rasca
- soľ
- čierne korenie
- kurkuma
- zemiakový škrob
- citrónová šťava
- na halušky:
- 3 vajcia
- 3 varené mrkvy (asi 180 g)
- 250 g detskej krupice
- 45 g celozrnnej špaldovej krupice
- kurkuma
- maslo
- bylinky
- kôpor
- soľ
- na šalát:
- 2-3 jablká
- surová cvikla
- na zálievku: voda, ocot, kryštálový cukor, soľ
- čierne korenie
- med
- citrónová šťava
- olivový olej
Kategórie receptov
- Najnovšie recepty
- Bravčové
- Bylinkáreň Mirky Latečkovej
- Cestoviny
- Divina
- Fitshaker
- Hovädzie
- Huby
- Hydina
- Jahňacie
- Korenia
- Králik
- Kvások
- Morské plody
- Ostatné
- Polievky
- Ryby
- Šaláty
- Sladké koláče
- Sladké zákusky
- Slané pečenie
- Smoothies
- Strukoviny
- Teľacie
- Tinkina prírodná lekáreň
- Torty
- Vegánske
- Vegetariánske jedlá
- Vianočné recepty
Partner relácie
Morčacie stehno na francúzskej omáčke a cviklový šalát
Do tlakového hrnca dáme kačaciu alebo bravčovú masť a necháme jemne rozpáliť. Červenú cibuľu ošúpeme, prekrojíme na polovice a tie ešte na tri časti. Hrubé plátky cibule pridáme do masti. Pór nakrájame na hrubšie kolieska, papriku zbavíme jadrovníkov a tiež prekrojíme na tri časti. Dochutíme rascou, čiernym korením, kurkumou a všetko spolu ešte minútku restujeme. Podlejeme vínom, pridáme morčacie stehno, sójovú omáčku, soľ a podlejeme vodou, aby bolo stehno do polovice namočené. Tlakový hrniec zavrieme, necháme prevrieť a od momentu, keď začne vypúšťať paru oheň znížime na minimum a varíme 60 minút.
Špecle robíme tesne pred podávaním: Do väčšieho širšieho hrnca dáme zovrieť vodu. Uvarené mrkvy a vajcia pridáme s polovicou krupice do mixéra a úplne rozmixujeme na kašu. V tejto fáze môžeme pridať aj čerstvé bylinky. Pomer krupice je orientačný, veľmi záleží aj na vodnatosti mrkvy, cesto musí mať hustejšiu konzistenciu. Do rozmixovaného cesta prisypeme zvyšok krupice a kôpor. Môžeme pridať aj celozrnnú krupicu, osolíme, pridáme kurkumu a zamiešame. Cesto sa nesmie liať, musí dobre schádzať z drievka. Keď začne voda vrieť, znížime teplotu. Špecle necháme vo vriacej vode povariť asi dve minútky, potom ich jemne premiešame, pridáme teplotu, aby jemne bublali a varíme ešte asi 3 minútky. Scedíme, pridáme kus masla, posolíme a jemne premiešame. Pred podávaním osmažíme na masle.
Keď je mäso uvarené, vyberieme, pridáme šľahačkovú smotanu a ponorným mixérom rozmixujeme na krém. Dochutíme soľou a citrónovou šťavou, v prípade potreby rozriedime alebo zahustíme trochou škrobu rozhabarkovaného v troške vody.
Surovú cviklu aj jablko nastrúhame nahrubo a pridáme olivový olej. Dáme zovrieť trochu vody, pridáme štipku soli, octu a cukru. Necháme vychladnúť a zalejeme cviklu s jablkom. Dochutíme čiernym korením, medom a citrónom.
Šéfkuchár: Tinka Karmažín | Recept z epizódy: 12. 05. 2019
Ingrediencie
- 2 morčacie stehná
- bravčová alebo kačacia masť
- 1 veľká červená cibuľa
- 2 čerstvé červené papriky
- 1/3 póru
- 100 ml červeného vína
- 1 ČL sójovej omáčky
- 100 ml šľahačkovej smotany
- rasca
- soľ
- čierne korenie
- kurkuma
- zemiakový škrob
- citrónová šťava
- na halušky:
- 3 vajcia
- 3 varené mrkvy (asi 180 g)
- 250 g detskej krupice
- 45 g celozrnnej špaldovej krupice
- kurkuma
- maslo
- bylinky
- kôpor
- soľ
- na šalát:
- 2-3 jablká
- surová cvikla
- na zálievku: voda, ocot, kryštálový cukor, soľ
- čierne korenie
- med
- citrónová šťava
- olivový olej
Sledujte nás aj na
Facebooku a Instagrame