Ingrediencie
- 600 g sírovca
- 200 g smržov
- 100 g masla
- 1 cibuľa žltá
- 2 cibule červené
- 3 šalotky
- 2 PL trstinového cukru
- 2 ČL mletej papriky údenej
- 1 čerstvé čili červené
- 70 g Ajvaru
- 150 ml Cideru
- 200 ml zeleninového vývaru
- 1500 ml plnotučného mlieka
- 3 PL citrónovej šťavy
- 150 g jogurtu
- 150 ml cmaru
- 30 g medvedieho cesnaku
- soľ
- čierne korenie
Kategórie receptov
- Najnovšie recepty
- Bravčové
- Bylinkáreň Mirky Latečkovej
- Cestoviny
- Divina
- Fitshaker
- Hovädzie
- Huby
- Hydina
- Jahňacie
- Korenia
- Králik
- Kvások
- Morské plody
- Ostatné
- Polievky
- Ryby
- Šaláty
- Sladké koláče
- Sladké zákusky
- Slané pečenie
- Smoothies
- Strukoviny
- Teľacie
- Tinkina prírodná lekáreň
- Torty
- Vegánske
- Vegetariánske jedlá
- Vianočné recepty
Partner relácie
Perkelt zo sírovca, smržov, a medvedieho cesnaku
Pripravíme čerstvý syr: Do hrnca vlejeme mlieko a zohrejeme na 70-90°C. Následne pridáme citrónovú šťavu, dôkladne miešame – mlieko sa začne zrážať a syr sa oddelí od srvátky. Túto zmes necháme odstáť 10 minút, následne precedíme cez jemné sitko ( alebo aj premytú gázu). K scedenému syru pridáme polovicu jogurtu, lyžicu vody, soľ, korenie a medvedí cesnak. Dôkladne rozmixujeme ponorným mixérom a odložíme.
Sírovec a smrže dobre opláchneme aj osušíme. Sírovec nakrájame na tenké slíže a smrže na menšie kúsky podľa potreby. Osolíme a pražíme na masle – najprv len sírovec asi 5 minút, následne pridáme delikátnejšie smrže a spolu opatrne opekáme ďalšie 3-4 minúty. Huby vyberieme a maslo necháme na ďalšie varenie.
Pri varení a pečení odporúčame použiť skvelé kuchynské pomôcky Tescoma.
Pozrieť katalóg
Cibule a čili nakrájame najemno a opražíme na tom istom masle jemne do zlatista. Pridáme trstinový cukor a necháme jemne skaramelizovať (asi 1-2 minúty), následne pridáme mletú údenú papriku, miešame pol minúty, podlejeme Ciderom, prevaríme a redukujeme asi 5 minút. Pridáme Ajvar a vývar, varíme ďalších 10 minút (kým sa vývar nezredukuje o tretinu). Potom pridáme zvyšný jogurt, cmar, ešte dochutíme soľou a korením. Zmes rozmixujeme dohladka a pridáme opečené huby. Podávame s čerstvým syrom s medvedím cesnakom. Ako prílohu môžeme zvoliť domáce halušky, cestoviny či čerstvý kváskový chlieb.
Šéfkuchár: Michal Kordoš | Recept z epizódy: 29. 05. 2018
Ingrediencie
- 600 g sírovca
- 200 g smržov
- 100 g masla
- 1 cibuľa žltá
- 2 cibule červené
- 3 šalotky
- 2 PL trstinového cukru
- 2 ČL mletej papriky údenej
- 1 čerstvé čili červené
- 70 g Ajvaru
- 150 ml Cideru
- 200 ml zeleninového vývaru
- 1500 ml plnotučného mlieka
- 3 PL citrónovej šťavy
- 150 g jogurtu
- 150 ml cmaru
- 30 g medvedieho cesnaku
- soľ
- čierne korenie
Sledujte nás aj na
Facebooku a Instagrame