Ingrediencie
- 1 kg roštenky z daniela
- 3 cibule
- olivový olej
- 2-3 strúčiky cesnaku
- 3-4 plátky slaninky
- čerstvý tymian
- čerstvý rozmarín
- borievky
- 200 ml bieleho vína
- 200 ml vývaru
- soľ a čierne korenie
- na marinádu:
- cibuľa
- mrkva
- petržlen
- borievky
- bobkový list
- celé nové korenie
- celé čierne korenie
- 1 PL octu
- čerstvý tymian
- čerstvý rozmarín
- soľ
- na slivkovú omáčku:
- 2 hrste sušených sliviek
- 200 ml červeného vína
- 2 PL slivkového lekváru
- celú škoricu
- klinčeky
- čili
- 1 citrón
- 1 PL brandy
- 1 PL cukru
- soľ a čierne korenie
- na hríbovú omáčku:
- 3-4 jarné cibuľky
- sušené alebo čerstvé hríby
- maslo
- 2-3 strúčiky cesnaku
- 100 ml vývaru
- 150 ml šľahačkovej smotany
- soľ
- čierne korenie
- petržlenová vňať
- pažítka
- +
- 500 g zemiakov uvarených v šupe
Kategórie receptov
- Najnovšie recepty
- Bravčové
- Bylinkáreň Mirky Latečkovej
- Cestoviny
- Divina
- Fitshaker
- Hovädzie
- Huby
- Hydina
- Jahňacie
- Korenia
- Králik
- Kvások
- Morské plody
- Ostatné
- Polievky
- Ryby
- Šaláty
- Sladké koláče
- Sladké zákusky
- Slané pečenie
- Smoothies
- Strukoviny
- Teľacie
- Tinkina prírodná lekáreň
- Torty
- Vegánske
- Vegetariánske jedlá
- Vianočné recepty
Partner relácie
Pečený daniel so slivkovou a hríbovou omáčkou
Cibuľu a koreňovú zeleninu nakrájame, zalejeme vodou, dochutíme borievkami, bobkovým listom, soľou, celým novým a čiernym korením. Necháme prevrieť, pridáme ocot, tymian a rozmarín. Mäso očistíme, vložíme do nádoby spolu s nakrájanou cibuľou, zalejeme marinádou a necháme v chlade odležať cez noc, prípadne aj dva dni. Na dno pekáča poukladáme kolieska cibule, polejeme olivovým olejom, uložíme odstáte mäso, osolíme, okoreníme , potrieme popučeným cesnakom a na vrch poukladáme plátky slaninky.Všetko dochutíme tymianom, rozmarínom , rozdrvenými borievkami, podlejeme vínom, vývarom a pečieme v rúre vyhriatej na 140°C asi tri hodiny.
Slivková omáčka: sušené slivky zalejeme červeným vínom, pridáme slivkový lekvár, celú škoricu, klinčeky, soľ, čierne korenie, čili, kôru z citróna, brandy a cukor. Všetko rozvaríme a necháme zredukovať.
Hríbová omáčka: jarnú cibuľku nakrájame nadrobno a opečieme na masle, pridáme nakrájané hríby, vývar, soľ , korenie, pretlačený cesnak a podusíme . Na záver zahustíme šľahačkovou smotanou a dozdobíme petržlenovou vňatkou a pažítkou.
Na plech s papierom na pečenie uložíme zemiaky uvarené v šupke, popučíme a polejeme olivovým olejom. Dochutíme soľou, tymianom a dáme zapiecť do rúry na 200 °C.
Šéfkuchár: Henrieta Mičkovicová | Recept z epizódy: 16. 10. 2022
Ingrediencie
- 1 kg roštenky z daniela
- 3 cibule
- olivový olej
- 2-3 strúčiky cesnaku
- 3-4 plátky slaninky
- čerstvý tymian
- čerstvý rozmarín
- borievky
- 200 ml bieleho vína
- 200 ml vývaru
- soľ a čierne korenie
- na marinádu:
- cibuľa
- mrkva
- petržlen
- borievky
- bobkový list
- celé nové korenie
- celé čierne korenie
- 1 PL octu
- čerstvý tymian
- čerstvý rozmarín
- soľ
- na slivkovú omáčku:
- 2 hrste sušených sliviek
- 200 ml červeného vína
- 2 PL slivkového lekváru
- celú škoricu
- klinčeky
- čili
- 1 citrón
- 1 PL brandy
- 1 PL cukru
- soľ a čierne korenie
- na hríbovú omáčku:
- 3-4 jarné cibuľky
- sušené alebo čerstvé hríby
- maslo
- 2-3 strúčiky cesnaku
- 100 ml vývaru
- 150 ml šľahačkovej smotany
- soľ
- čierne korenie
- petržlenová vňať
- pažítka
- +
- 500 g zemiakov uvarených v šupe
Sledujte nás aj na
Facebooku a Instagrame