Ingrediencie
- na jelení chrbát:
- 400 g jelenieho chrbta
- 100 g čučoriedkového prášku
- 2 vetvičky čerstvého rozmarínu
- 2 strúčiky cesnaku
- 45 g masla
- 30 ml slnečnicového oleja
- čierne korenie
- soľ
- na krvavničkové pyré:
- 3 krvavničky
- 1 žltá cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 30 g masla
- 400 ml smotany
- 30 ml slnečnicového oleja
- čierne korenie
- soľ
- na krokety z krvavničky:
- 2 krvavničky
- 100 g hladkej múky
- 3 vajcia
- 50 ml smotany
- 250 g strúhanky
- 400 ml slnečnicového oleja
- soľ
- na mrkvové pyré:
- 300 g mrkvy
- 500 ml mrkvovej šťavy
- 2 strúčiky cesnaku
- 30 g masla
- 30 ml slnečnicového oleja
- 25 ml medu
- muškátový oriešok
- čierne korenie
- soľ
- na mrkvové rolky:
- na nálev:
- 300 ml vody
- 200 ml octu z bieleho vína
- 100 g krištáľového cukru
- 5 bobkových listov
- 5 g nového korenia
- 10 g korenia štyroch farieb
- 15 g koriandru
- 1 oranžová mrkva, 1 žltá mrkva, 1 fialová mrkva.
- na kelové kolieska:
- 200 g kelu
- 2 strúčiky cesnaku
- 45 g masla
- soľ
- na kelový olej:
- zvyšky kelových listov
- 300 ml slnečnicového oleja
- soľ
- na bielu cibuľu:
- 1 biela cibuľa
- sladkokyslý nálev (ten, ktorým sme zaliali aj mrkvové rolky)
- na perníkovú mrveničku:
- 200 g plátkov mandlí
- 150 g polohrubej múky
- 160 g práškového cukru
- 120 g masla
- 50 g kakaa
- 8 g perníkového korenia
- 12 g soli
- na gél z čiernych ríbezlí:
- 500 ml šťavy z čiernych ríbezlí
- 100 g krištáľového cukru
- 1 limetka
- 5 g agaru
Kategórie receptov
- Najnovšie recepty
- Bravčové
- Bylinkáreň Mirky Latečkovej
- Cestoviny
- Divina
- Fitshaker
- Hovädzie
- Huby
- Hydina
- Jahňacie
- Korenia
- Králik
- Kvások
- Morské plody
- Ostatné
- Polievky
- Ryby
- Šaláty
- Sladké koláče
- Sladké zákusky
- Slané pečenie
- Smoothies
- Strukoviny
- Teľacie
- Tinkina prírodná lekáreň
- Torty
- Vegánske
- Vegetariánske jedlá
- Vianočné recepty
Partner relácie
Jelení chrbát na mrkvovom pyré s kroketou z krvavničky
Mäso umyjeme, osušíme, očistíme od blán a krvavých stôp. Dôkladne z oboch strán osolíme a okoreníme. V panvici rozpálime slnečnicový olej, na ktorom mäso do hneda opečieme zo všetkých strán. Panvicu stiahneme z ohňa, pridáme maslo, cesnak a vetvičky rozmarínu. Maslom niekoľkokrát oblievame mäso. Celú panvicu s mäsom vložíme na asi 7 minút do rúry vyhriatej na 100°C. Mäso pred podávaním obalíme v čučoriedkovom prášku a nakrájame na 4 hrubšie plátky.
Krvavničky vyberieme z črievok a nakrájame na tenké plátky. Cibuľu spolu s cesnakom ošúpeme, nasekáme nadrobno a speníme na rozpálenom oleji s maslom. Pridáme plátky krvavničiek, krátko orestujeme a zalejeme smotanou. Varíme asi 20-30 minút na miernom ohni za pravidelného miešania. Následne zmes rozmixujeme, prepasírujeme cez jemné sitko, dochutíme soľou a čiernym korením.
Krvavničky vyberieme z črievok a rukami v miske rozdrobíme. Vytvarujeme guľôčky približne rovnakej veľkosti ktoré následne obalíme v hladkej múke, vajíčkach s troškou smotany a strúhanke. Do hrnca nalejeme slnečnicový olej, ktorý dobre rozpálime a guľôčky v ňom vypražíme do zlatohneda. Krokety vyberieme z oleja na papierové obrúsky a jemne osolíme.
Na mrkvové pyré mrkvu a cesnak ošúpeme a nakrájame na tenké plátky. V hrnci rozpálime olej spolu s maslom a speníme na ňom cesnak spolu s mrkvou. Všetko zalejeme mrkvovou šťavou a varíme asi 30 minút, kým nie je mrkva úplne mäkká. Následne zmes rozmixujeme, prepasírujeme cez jemné sitko, dochutíme čerstvo nastrúhaným muškátovým orieškom, soľou a čiernym korením. Môžeme pridať aj troška medu.
Na mrkvové rolky všetky suroviny na nálev pridáme do hrnca a za občasného miešania metličkou privedieme k varu. Sladkokyslý nálev necháme pár minút prevrieť a následne scedíme od všetkých korenín. Takto pripravený nálev necháme v chladničke úplne vychladnúť.
Mrkvy ošúpeme a pomocou škrabky „našúpeme“ tenké plátky, ktoré rozdelíme do troch nádob podľa farby. Tieto zalejeme vychladeným sladkokyslým nálevom a necháme v chladničke marinovať, ideálne 8-12 hodín.
Z kelu odoberieme zelené, vonkajšie listy z ktorých pomocou formičky vykrojíme kolieska. Tieto potom blanšírujeme vo vriacej, dobre osolenej vode a okamžite vychladíme vo vode s ľadom, aby sa nám udržala zelená farba. V panvici rozohrejeme maslo, na ktorom speníme nadrobno nasekaný cesnak. Pridáme kolieska kelu, ktoré krátko prehrejeme a jemne osolíme.
Na kelový olej zvyšky kelových listov, z ktorých sme vykrojili kolieska oblanšírujeme vo vriacej, dobre osolenej vode a vychladíme vo vode s ľadom. Listy potom nakrájame nadrobno, rozmixujeme v mixéri spolu s olejom. Olej z mixéra vylejeme do jemného sitka vystlaného plátnom alebo kuchynskou utierkou a necháme voľne odkvapkať do misky pod ním.
Bielu cibuľu ošúpeme, pozdĺžne rozkrojíme na polovicu a rozoberieme na jednotlivé plátky. Rozpálime suchú panvicu, plátky cibule krátko opečieme zo strany rezu, zalejeme vychladeným sladkokyslým nálevom a necháme v chladničke marinovať, ideálne 8-12 hodín.
Na perníkovú mrveničku rozpustíme maslo. Plátky mandlí rozsekáme na menšie kúsky. V miske zmiešame polohrubú múku, práškový cukor, kakao, perníkové korenie a soľ. Pridáme nasekané mandle a rozpustené maslo. Dôkladne premiešame a presypeme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme pri 160-170°C asi 20 minút za občasného premiešania.
Na gél z čiernych ríbezlí do hrnca dáme šťavu s cukrom a privedieme k varu. Medzitým do šťavy nastrúhame kôru a následne vytlačíme šťavu z limetky. Keď šťava začne vrieť, pridáme agar, ktorý metličkou dôkladne vmiešame. Povaríme ešte 1-2 minúty a vylejeme do pripravenej nádoby, ktorú vložíme do chladničky a necháme stuhnúť asi 2 hodiny. Stuhnuté želé vyberieme z chladničky a nakrájame na menšie kúsky. Následne želé rozmixujeme a prepasírujeme cez jemné sitko.
Šéfkuchár: Ladislav Floreán | Recept z epizódy: 23. 09. 2018
Ingrediencie
- na jelení chrbát:
- 400 g jelenieho chrbta
- 100 g čučoriedkového prášku
- 2 vetvičky čerstvého rozmarínu
- 2 strúčiky cesnaku
- 45 g masla
- 30 ml slnečnicového oleja
- čierne korenie
- soľ
- na krvavničkové pyré:
- 3 krvavničky
- 1 žltá cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 30 g masla
- 400 ml smotany
- 30 ml slnečnicového oleja
- čierne korenie
- soľ
- na krokety z krvavničky:
- 2 krvavničky
- 100 g hladkej múky
- 3 vajcia
- 50 ml smotany
- 250 g strúhanky
- 400 ml slnečnicového oleja
- soľ
- na mrkvové pyré:
- 300 g mrkvy
- 500 ml mrkvovej šťavy
- 2 strúčiky cesnaku
- 30 g masla
- 30 ml slnečnicového oleja
- 25 ml medu
- muškátový oriešok
- čierne korenie
- soľ
- na mrkvové rolky:
- na nálev:
- 300 ml vody
- 200 ml octu z bieleho vína
- 100 g krištáľového cukru
- 5 bobkových listov
- 5 g nového korenia
- 10 g korenia štyroch farieb
- 15 g koriandru
- 1 oranžová mrkva, 1 žltá mrkva, 1 fialová mrkva.
- na kelové kolieska:
- 200 g kelu
- 2 strúčiky cesnaku
- 45 g masla
- soľ
- na kelový olej:
- zvyšky kelových listov
- 300 ml slnečnicového oleja
- soľ
- na bielu cibuľu:
- 1 biela cibuľa
- sladkokyslý nálev (ten, ktorým sme zaliali aj mrkvové rolky)
- na perníkovú mrveničku:
- 200 g plátkov mandlí
- 150 g polohrubej múky
- 160 g práškového cukru
- 120 g masla
- 50 g kakaa
- 8 g perníkového korenia
- 12 g soli
- na gél z čiernych ríbezlí:
- 500 ml šťavy z čiernych ríbezlí
- 100 g krištáľového cukru
- 1 limetka
- 5 g agaru
Sledujte nás aj na
Facebooku a Instagrame