Pečené zabíjačkové mäso s čalamádou - Tajomstvo mojej kuchyne

Pečené zabíjačkové mäso s čalamádou

Maspoma

Postup: Mäso nakrájame na väčšie kúsky a cibuľu na hrubé plátky. Mäso dáme piecť do nízkej rajnice, obraciame ho, aby sa zatiahlo. Ak je príliš chudé, pridáme bravčovú masť a ovar. Mäso osolíme, pridáme tretinu cibule, celé čierne korenie, nové korenie, celú rascu a bobkový list. Môžeme pridať aj cesnak vcelku. Podlejeme vodou, prípadne ešte ovarom a dusíme na strednom ohni približne 1-1,5 hodiny, podľa potreby podlievame. Keď je mäso mäkké, prestaneme ho podlievať a začneme ho opekať. Obraciame ho zo všetkých strán, aby bolo do hneda opečené. Na konci pridáme zvyšnú cibuľu, príp. aj cesnak. Podávame s chlebom, čalamádou, nakladanými uhorkami, chrenom a pod.
Kapustu nakrájame na rezance a cibuľu na mesiačiky. Červenú repu povaríme, ale nie do mäkka. Potom ju nastrúhame na hrubšom strúhadle. Zmiešame s kapustou a cibuľou. Môžeme pridať aj nastrúhaný chren. Pripravíme si nálev z uvedených surovín, ktoré chvíľku povaríme. Nálevom zalejeme kapustu, cviklu a cibuľu. Ak budeme plniť do fliaš a sterilizovať, necháme odležať 1-2 hodiny. Sterilizujeme 20 minút pri 80 stupňoch Celzia. Ak chceme podávať čerstvé , pripravíme 1-2 dni vopred.

Maspoma

Šéfkuchár: Zuzana Grežďová | Recept z epizódy: 22. 01. 2017

Ďakujeme všetkým našim partnerom relácie

Pridajte komentár k receptu