Ingrediencie
- 1 kg bravčového mäsa (pliecko, stehno, bôčik)
- 2 cibule
- soľ
- asi 10 ks celého čierneho korenia
- asi 4 ks nového korenia
- asi 4 ks bobkového listu
- rasca celá
- bravčová masť podľa potreby
- v prípade potreby cesnak
- ovar
- na čalamádu:
- 3 kg bielej kapusty
- 2 kg uvarenej červenej repy
- 1 kg cibule
- chren podľa chuti
- na nálev:
- 1,5l vody
- 0,5l octu
- 200 g cukru
- 1 bal. rasce
- nové korenie
Kategórie receptov
- Najnovšie recepty
- Bravčové
- Bylinkáreň Mirky Latečkovej
- Cestoviny
- Divina
- Fitshaker
- Hovädzie
- Huby
- Hydina
- Jahňacie
- Korenia
- Králik
- Kvások
- Morské plody
- Ostatné
- Polievky
- Ryby
- Šaláty
- Sladké koláče
- Sladké zákusky
- Slané pečenie
- Smoothies
- Strukoviny
- Teľacie
- Tinkina prírodná lekáreň
- Torty
- Vegánske
- Vegetariánske jedlá
- Vianočné recepty
Partner relácie
Pečené zabíjačkové mäso s čalamádou
Postup: Mäso nakrájame na väčšie kúsky a cibuľu na hrubé plátky. Mäso dáme piecť do nízkej rajnice, obraciame ho, aby sa zatiahlo. Ak je príliš chudé, pridáme bravčovú masť a ovar. Mäso osolíme, pridáme tretinu cibule, celé čierne korenie, nové korenie, celú rascu a bobkový list. Môžeme pridať aj cesnak vcelku. Podlejeme vodou, prípadne ešte ovarom a dusíme na strednom ohni približne 1-1,5 hodiny, podľa potreby podlievame. Keď je mäso mäkké, prestaneme ho podlievať a začneme ho opekať. Obraciame ho zo všetkých strán, aby bolo do hneda opečené. Na konci pridáme zvyšnú cibuľu, príp. aj cesnak. Podávame s chlebom, čalamádou, nakladanými uhorkami, chrenom a pod.
Kapustu nakrájame na rezance a cibuľu na mesiačiky. Červenú repu povaríme, ale nie do mäkka. Potom ju nastrúhame na hrubšom strúhadle. Zmiešame s kapustou a cibuľou. Môžeme pridať aj nastrúhaný chren. Pripravíme si nálev z uvedených surovín, ktoré chvíľku povaríme. Nálevom zalejeme kapustu, cviklu a cibuľu. Ak budeme plniť do fliaš a sterilizovať, necháme odležať 1-2 hodiny. Sterilizujeme 20 minút pri 80 stupňoch Celzia. Ak chceme podávať čerstvé , pripravíme 1-2 dni vopred.
Šéfkuchár: Zuzana Grežďová | Recept z epizódy: 22. 01. 2017
Ingrediencie
- 1 kg bravčového mäsa (pliecko, stehno, bôčik)
- 2 cibule
- soľ
- asi 10 ks celého čierneho korenia
- asi 4 ks nového korenia
- asi 4 ks bobkového listu
- rasca celá
- bravčová masť podľa potreby
- v prípade potreby cesnak
- ovar
- na čalamádu:
- 3 kg bielej kapusty
- 2 kg uvarenej červenej repy
- 1 kg cibule
- chren podľa chuti
- na nálev:
- 1,5l vody
- 0,5l octu
- 200 g cukru
- 1 bal. rasce
- nové korenie
Sledujte nás aj na
Facebooku a Instagrame